Gasztro

Ebéd fél óra alatt: hamis vadas csirkével

A vadas mártás csirkemellel is finom, ráadásul összehasonlíthatatlanul kevesebb ideig tart így elkészíteni.

Vadast készíteni bonyolult és időigényes, nem is szoktunk nekiállni, csak nihilista időszakunkban, vagy ellenkezőleg: amikor villantani akarunk. Természetesen annál jobb lesz az eredmény, minél tovább pácoljuk együtt a marhát (szerencsések: vaddisznót) a zöldségekkel, szóval egy igazi, jó vadas marha elkészítési ideje ideális esetben napokban mérhető.

Hát, ennyi időnk nekünk nincs, vagyis biztosan lenne, ha úgy osztanánk be, de hát annyi mindent kell mostanában megtervezni, meg előre jól átgondolni, hogy az ilyesmire már nem mindig marad kapacitás.

Szerencsére a vadashoz is megvan már az egérút, amin elslisszolva nagyjából fél óra alatt meg is érkezhetünk a hőn áhított eredményhez.

Oké, nem lesz pont olyan, mint a nagymamánk vadasa, aki tényleg napokig pácolta a marhát, sőt, nem is marhából, hanem csirkéből készül, az íze viszont elég meggyőző lesz. Szerintem ez egy jó és vállalható kompromisszum, ha éppen vadasra vágyunk.

Ezt a receptet egyébként Tamara barátnőm kísérletezte ki, aki a fakanál Paganinije, és mivel a szíve arany, velünk is megosztotta. Ha le akarja nyűgözni a családját, Tamara zsemlegombócot készít a vadashoz, egyéb esetekben tésztát főz gyorsan, de úgy sincs panasz az eredményre.

Az eljárást egyébként még jobban fel lehet gyorsítani azzal, ha a hétvégi húslevesből megmaradt zöldségekből készítjük. Nem tudom, mások hogy vannak vele, de nekem állandó problémám, hogy mit kezdjek a levesben főtt zöldséggel. Maradék leves ugyebár nem létezik, mert ezerféleképpen felhasználható, a maradék zöldség viszont sokszor addig pihen a hűtőben, míg jobblétre nem szenderül. Ebben az ételben azonban ezek is felhasználhatók. Főzzetek vadast ti is gyorsan és hatékonyan!

Hamis vadas csirkével

Hamis vadasmártás csirkemellel

Hamis vadas mártás csirkemellel (A szerző fotója)

Hozzávalók

A páchoz

  • 3 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál olaj
  • só, bors
  • még 4 evőkanál olaj a sütéshez

A vadas mártáshoz

  • 2 evőkanál kacsazsír
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • fél kg leveszöldség, répa, petrezselyem vegyesen apróra vágva (ha már megfőtt a levesben, az is jó)
  • 2 db babérlevél
  • 3 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors

Elkészítés

  1. A csirkemellet nagyobb darabokra szeleteljük. Rátesszük az olajat, a mustárt, sózzuk, borsozzuk és jól összeforgatjuk. Ha van időnk, akkor hagyjuk állni egy kicsit a pácban, ha nincs, az sem baj.
  2. A csirkedarabokat egy nagyobb, forró serpenyőben, kevés olajon kisütjük, majd kiszedjük, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben dolgozunk tovább. A visszamaradt pörcöt fellazítjuk a kacsazsírral, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük rajta. Amikor kész, hozzátesszük a cukrot is és megkaramellizáljuk.
  3. Most kerül bele a serpenyőbe az apróra vágott leveszöldség. Jól átforgatjuk, hozzádobjuk a babérlevelet és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve addig pároljuk, amíg meg nem puhul a zöldség.Ha főtt leveszöldséggel dolgozunk, akkor elég, ha összerottyantjuk.
  4. Kiszedjük a babérleveleket és botmixerrel leturmixoljuk a zöldségeket.  A tejföldben elkeverjük a mustárt és behabarjuk vele a zöldséges pépet. Tehetsz a habarásba egy evőkanál lisztet is, ha igényled az ízét, de nem muszáj, mert a sok zöldségtől egyébként is sűrű lesz a mártás.
  5. Visszatesszük a csirkehúst a mártásba, és összerottyantjuk.

Kész is a vadas, már csak tésztát kell főzni hozzá. 

Csirkemellből bármi más is készülhet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top