Gasztro

Várjuk, hogy kitáruljon az időablak: bevásárlás a kijárási korlátozás idején

Most lettünk csak igazán tudatos vásárlók. Bevásárolni most is kell, így csináljuk mi.

Azelőtt, amikor vásárolni mentünk, fogtuk a cekkert meg a pénztárcát, vagy csak úgy beugrottunk a boltba, és a világ legtermészetesebb módján megvettük, amire szükségünk volt (vagy pillanatnyilag éppen úgy éreztük). Ehhez képest, ma már a bevásárlószett elengedhetetlen részét képezi a maszk, a kesztyű meg a kézfertőtlenítő – esetleg egyik sem, a laptop viszont igen – a spontaneitás meg kiveszett ebből a műfajból is, fájdalom.

Bevásárlás maszkban, kesztyűben koronavírus idején

Bevásárlás maszkban, kesztyűben koronavírus idején (Fotó: Getty Images)

Pedig vásárolni jó, mármint elvileg jó érzés új cuccokat beszerezni. Én persze mindig azt mondom, hogy az vásárol, aki főz, de valójában azért nem adom át senkinek ezt a feladatot, mert imádok nézelődni meg válogatni még az élelmiszerboltokban is. Tiszta szerencse, hogy írnék különben gasztronómiai témájú cikkeket?

Sajnos a dolog öröm részét most egy időre kénytelenek vagyunk jegelni, helyette mindenféle szuper túlélési stratégiákat eszelünk ki a feladat megoldására.

Körbe is kérdeztem a szerkesztőség tagjait, hogy ők hogyan intézik a bevásárlást. Reprezentatívnak ugyan semmiképp sem mondható a felmérésem, már csak a 30-as minta kicsinysége miatt is, de van köztünk budapesti, vidéki, kis családos, nagycsaládos, párban és egyedül élő is, és kaját venni nyilván mindenkinek kell.

Tudatosság, felelősség

A legfőbb következtetés, amit a szerkesztőségünk tagjainak válaszaiból leszűrtem az, hogy rendkívüli tudatosság és felelősség jellemez bennünket a bevásárlásban is. Nem hiába vagyunk mi a lámpás (oké, csak tréfáltam). Mindenesetre egy csomó jó trükköt említettek a kollégák, nézzünk ebből egy párat, hátha ihletet adunk a biztonságosabb és kielégítőbb bevásárláshoz!

Az, hogy ki milyen gyakran megy el bevásárolni, eléggé változó. Van, aki emiatt ki sem teszi a lábát otthonról, mert mindent házhoz rendel, a másik véglet pedig a hetente kétszer bevásárlók. Ennél gyakrabban senki sem vesz manapság személyesen élelmiszert, érthető okokból.

A legszerencsésebb helyzetben azok vannak, akik közelében van olyan üzlet, ahol a pékárutól a zöldségeken át a húsig és a tartós élelmiszerig mindent meg lehet venni, átlagemberek számára is értelmezhető áron. Őket utáljuk. Na jó, nem, csak irigyek vagyunk. A többiek vagy meghekkelik a rendszert, vagy kompromisszumokat kötnek.

Trükkök bevásárláshoz

Az egyik ilyen kompromisszum a hajnali bevásárlás. Ez számomra borzasztó, de ismerek embereket, akik szeretnek a kakasokkal kelni. Marci például hetente egyszer már fél hétkor ott van az üzletben, ahová precíz bevásárlólistával és térképpel érkezik, hogy a lehető legrövidebb útvonalon és idő alatt tudja beszerezni azt az egy-másfél bevásárlókocsinyi élelmiszert, amire szükségük van. A biztonságra törekvés ösztöne otthon sem hagyja el őket: a romlandó élelmiszert fertőtlenítés után teszik a hűtőbe, a többit pedig 3-4 napos vesztegzár alá helyezik, mielőtt bevinnék a házba.

Két papírtáska élelmiszer

Óvatosan a bevásárlással! (Fotó: Getty Images)

A csomagolt élelmiszer fertőtlenítése Anettéknál is bevett gyakorlat, és a nagyobb forgalmú üzleteket ők is hajnalban látogatják, kikerülő taktikának viszont bevetik a kisboltokat, ahol soha nem kell várni, kevesen vannak, és gyorsan lehet végezni. Daniella szintén a közeli kisboltba jár, de csak kéthetente, és precízen összeállított listával érkezik. Ehhez két hétre előre megtervezi a menüt (OMG!), hogy ne érhesse meglepetés.  Az ilyen kisebb üzletek persze jóval drágábbak, mint a nagyok, és nem lehet számítani az akciókra. Ettől függetlenül Szonja is fontosnak tartja, hogy támogassa a közeli kisboltot, és a heti egyik bevásárlást ott ejti meg, Éva pedig máshová nem is jár vásárolni. Ha kell valami, amit ott nem kap meg, neten rendel. Zita babát vár, így érthető módon csak akkor lép be a bolt ajtaján, ha egyáltalán senki sincs bent rajta és az eladón kívül.

A megfelelő időpontok kipuhatolása egyébként lassan sportággá válik, mindenki tudja, hogy mikor tárul ki a számára legmegfelelőbb időablak.

A neten rendelésnek is vannak trükkjei

Kivéve Gabit, akinek az ilyesmihez nincs türelme. Ő a netes rendelésben hisz, de úgy, hogy a legkisebb ellenállás irányába megy, és inkább új utakat és szolgáltatókat keresett, olyanokat, akiket még nem fedeztek fel maguknak tömegek, és nem kell hozzá lottóötös méretű szerencse, hogy belátható időn belül ki is hozzák a megrendelt termékeket.

A netes rendelés egyébként is nagy népszerűségnek örvend a szerkesztőségünk körében. Vannak, akik a bevásárlás egyre nyűgösebb feladatát teljes mértékben ki tudják ezzel pipálni, ráadásul így, hogy egyáltalán nem mennek emberek közé, vagyis a találkozások számát a nullára redukálták, még az is belefér, hogy a kamasz gyerekük találkozhasson a szerelmével – akinek a családja ugyanilyen szigorúan betartja a szabályokat.

Az élelmiszerek házhoz rendelése egyébként egyáltalán nem új keletű szokás, több kolléga is jelezte, hogy továbbra is az eddig bevált termelőktől, árusoktól rendelik a húst és a zöldséget. Gyümölcs ilyenkor még nem nagyon van. Sőt, Tamás a lisztet is egy malomból hozatja nagyjából a Föld kihűlése óta, hiába, van, aki nem a karanténnal kezdte a kovásznevelést, kenyérsütést.

Egységben az erő

Okos megoldás az összefogás is: Judit a közelben lakó barátnőjével szokta összeszervezni a bevásárlást, egyszer az egyikük, máskor a másikuk megy boltba, és ilyenkor beszereznek mindent, ami a két családnak kell. Ha idő közben elfogy a pékáru, Judit is nekiáll tésztát dagasztani, de azért volt, aki jelezte, hogy az első próbálkozás annyira lehangolta, hogy inkább feladta. 

És te hogy oldod meg a bevásárlást? Kommenteld oda a Facebookon, és lehet, hogy hamarosan egy újabb cikkben láthatod viszont a hasznos bevásárlási trükködet.

Nemcsak az élelmiszert kell venni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top