Gasztro

Így készülj a grillezésre, hogy házigazdaként is szórakozás legyen a vendéglátás

Ki ne szeretné vendégül látni a barátait egy kellemes nyári grillezésre? És ki az, aki nemet mond egy ilyen meghívásra? A grillpartik mindig a nyár legjobb programjai, ahol végre együtt lehetünk a barátainkkal a szabadban, miközben nem számít az idő múlása, mindenki ráér meghallgatni a másikat, miközben jókat nevetünk, és kicseréljük a legjobb pletykákat is.

A vendégek legalábbis mindig így emlékeznek, de a házigazdák sokszor hullaként rogynak le a székre, miután az utolsó távozó barát után is becsukták az ajtót. Pedig ennek egyáltalán nem kell így lennie, egy kis szervezés, előre gondolkodás és máris sokkal könnyebb lesz a vendéglátás, és élmény mindenkinek a grillezés!
 

Érdemes elosztani a feladatokat.

A házigazda is érezze jól magát!

Két héttel a party előtt érdemes kitalálni a menüt, méghozzá nagyon pontosan. Az, hogy grillsajt és valamilyen saláta, az nem elég, ugyanis el kell készíteni a bevásárló listát.
Az italokat már jóval az esemény előtt is megvásárolhatjuk, de gondoljunk arra, hogy általában minden vendég hoz majd magával valamit. Ne vásároljuk túl magunkat.
 
Egyáltalán nem kell mindent a házigazdának készíteni, sőt, sokkal többféle étel lesz az asztalon, ha bevonjuk a barátokat is. Ha házigazdaként vállaljuk a főétel elkészítését, vagyis a hús, a sajt, és minden más, ami a grillrácsra kerül a mi feladatunk, akkor bátran kérhetjük a köretet és a desszertet a többiektől. A kérésnek praktikus okai is vannak, egy nagyobb grill partyra olyan sokféle étel készül általában, hogy nem fér minden be a hűtőbe.
 

Miután kitaláltuk, hogy mit fogunk grillezni, írjuk meg mindenkinek, és nyugodtan kérjük meg őket, hogy azokat a salátákat, esetleg desszerteket készítsék el, amit jónak gondolunk a menühöz. Ha csak simán salátát kérünk, akkor ne csodálkozzunk, ha három görögsaláta érkezik.  Sokan úgy érzik, hogy vendéglátóként nem illik ilyet kérniük, de gondoljunk csak bele, egy saláta elkészítése még a legbonyolultabb esetben is maximum fél óra, viszont házigazdaként többször harminc percnyi időt spórol nekünk, ami hatalmas segítség.
 
Egy héttel a party előtt gondoljuk végig, hogy miben tálalunk majd, lesz-e elég ülőhely, és találjuk ki azt is, hogy mit tervezünk eső, vagy rossz idő esetére? Véglegesítsük a meghívót, és bevásárlólistát is.
 
Két nappal az esemény előtt, menjünk, és vásároljunk be. Jobb nem az utolsó napra hagyni a vásárlást, mert ha elfelejtünk, vagy nem kapunk valamit, még mindig kitalálhatunk egy B tervet. Próbáljunk meg helyet csinálni a mélyhűtőben, és venni pár zsák jeget. Ha nagyon nincs hely jégnek, akkor azt hagyhatjuk az utolsó pillanatra is, csak bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiszemelt benzinkúton, vagy hipermarketben kapható.
Gondoljunk a gyerekekre is, legyen valamilyen játék, amit a koruknak megfelelő, és akár önállóan is tudják játszani. Van pár étel, amit szinte minden gyerek szeret, nem árt, ha nekik külön készülünk ilyesmivel. A paradicsomos tészta, és a csirkemell szinte mindig bejön, de még egy hamburger vagy egy hotdog is lehet olyan, ami épp nem tetszik valamelyik gyereknek. A szülők pedig akkor érzik jól magukat, ha a gyerekeik a legkevesebbet nyafognak egy társaságban.
 

A desszertet hozzák a vendégek.

Hozzon mindenki egy tálca ételt (Fotó: Pixabay)

Szúnyogriasztás! Szabadtéren szinte elkerülhetetlen, hogy a naplemente után meg ne érkezzenek a szúnyogok. Próbálkozhatunk citromfű illatú szúnyogriasztó gyertyákkal, de az az igazság, hogy ez ritkán elég. Legjobb, ha beszerzünk egy szúnyogriasztó szprét, egészen biztosan mindenki használni fogja előbb utóbb.
 
A party előtti nap készítsünk el mindent, amit lehet. Pácoljuk be a húst, esetleg a sajtot is, húzzuk nyársara amit kell, daraboljuk fel a zöldségeket, vasaljuk ki a terítőt, készítsük elő a tányérokat és a poharakat.
 
A grill party napján, ha lehet, már csak a vendégeket várjuk! A grillezeés mindig a házigazda dolga, de ha valamelyik vendég kéri, bátran átadhatjuk neki a fordítólapátot egy rövid időre. A mosogatnivalót hordjuk folyamatosan a mosogatógépbe, majd ha megtelt indítsuk el, de ne álljunk neki kézzel mosogatni, amíg ott vannak a vendégek. Élvezzük inkább a társaságot, az a legfontosabb, a munka megvár! A házigazda mindig üljön le a vendégeivel enni, az egyik legnagyobb hiba, ha folyamatosan csak az étel elkészítésén dolgozunk, és nem tudunk részt venni a közös beszélgetésekben.

Mások így csinálják

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top