Gasztro

Így támaszthatod fel a fonnyadt salátaleveleket

Nélkülözhetetlen konyhai trükk, négy egyszerű lépésben. Működik.

Van egy fej saláta a hűtőben. Gondolkozom rajta, ma dobjam-e ki, vagy csak holnap?

Ez a Murphy-hez illő aranyköpés tökéletesen lefedi azt, amit az ember a salátafélékkel kapcsolatban érez. Amikor az élelmiszerüzlet polcán meglátjuk, ahogy üdén és erőtől duzzadón fodrozódik, egészen jó ötletnek tűnik, hogy megvásároljuk. Majd locsolunk rá extraszűz olívaolajat, balzsamecetet, teszünk bele paradicsomot meg némi extra textúrát, amitől különleges lesz a saláta, és már kész is az isteni finom és főleg egészséges vacsora. Mától salátát eszünk vacsorára, úgyis itt a bikiniszezon – tervezgetünk fejben, mint aki maga is elhiszi a fantáziáit.

Különbözőféle salátalevelek

Sokféle saláta létezik és mind könnyen megfonnyad, ha nem tároljuk helyesen. (Fotó: Getty Images)

Az elhatározás egészen addig él, amíg hazaérve be nem csűrjük a salátát a hűtő zöldséges dobozába, majd pár nap múlva szembesülünk vele, hogy hopp, megint csülök volt vacsorára kolbásszal, esetleg palacsintával, a salátalevelek meg enyhén szólva többet veszítettek a feszességükből ez alatt a két nap alatt, mint az arcbőrünk az utóbbi harminc évben.

Ilyenkor fut át az agyunkon a gondolat, hogy valahogy meg kéne szabadulni tőle, de mivel felrémlik lelki szemeink előtt, hogy mi volt ráírva az árcédulára, inkább elodázzuk a dolgot még pár nappal.

Így mentsd meg a fonnyadó salátát

Nos, tétovázás helyett itt az idő, hogy a tettek mezejére lépjünk és salátamentő akcióba kezdjünk. A helyzet korántsem reménytelen, érezd magad sikeres embernek, sőt hősnek!

A szottyadásnak – de még nem rohadásnak – indult salátát borzasztó egyszerű megmenteni, az eljárás a következő:

  1. Mossuk meg hideg vízben, majd tegyük át egy tálba.
  2. Pár percig hagyjuk állni, majd öntsük le róla a tál aljába csorgott vizet. Ennél jobban nem kell leszárítani.
  3. Fedjük le a tálat valamivel, mondjuk egy tányérral.
  4. Tegyük be a hűtőszekrénybe.

Másnap olyan feszes és roppanós lesz a salátánk, mint új korában, sőt, még annál is szebb, senki nem mondaná meg róla, hogy az imént esett át egy életmentő beavatkozáson.

Extra tipp: valójában akkor járunk a legjobban, ha rögtön a bevásárlás után elvégezzük ezt a négy lépést, ez a módszer ugyanis abszolút alkalmas a könnyen fonnyadó salátalevelek frissen tartására. Ezzel a trükkel egyáltalán nem lesz többé probléma, ha csak napok, vagy akár egy hét múlva vannak terveink a zöld levelekkel, mert később is ugyanilyen ropogósak és üdék lesznek.

Alkalmazhatjuk fejes salátán, római salátán, lollo rossón, de spenótleveleken, rukkolán, cikórián vagy bármi más levélen is, az eredmény nem marad el. Sőt, a petrezselyemzöldet is sokáig frissen, ropogósan tarthatjuk, ha helyesen tároljuk.

Saláták, de nem levelekből

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top