Gasztro

8 tuti mód, ahogy felhasználhatod a ketchupot

A ketchupot eddig maximum sült krumplival vagy virslivel ettük, pedig valójában sokféle módon felhasználható a konyhában.

Mihez szoktad használni a ketchupot? Az alig 40 évem alatt, én például sült krumplival, virslivel, hotdogban ettem, nagyon elvetemült időszakomban esetleg üres tésztára nyomtam, mert annyira nem volt semmi más a hűtőben, amivel ehettem volna. De hogy ennél több dologra is jó, azt biztos nem gondoltam volna egészen mostanáig, amikor a Kitchn magazin oldalán szembejött, hogy a ketchupnak milyen sok felhasználási módja van.

8 tuti mód, ahogy felhasználhatod a ketchupot

1. Saláta öntet – Ha retro salátát szeretnél enni, akkor a ketchup kihagyhatatlan hozzávaló. Még receptek is vannak hozzá, meg is mutatjuk a Catalina öntet hozzávalóit, amiket csak össze kell kavarni és máris mehet a salátára. Nem fogyókúrás, cserébe nagyon finom.

  • ¼ bögre ketchup
  • ¼ bögre fehérborecet
  • ¼ bögre finomra aprított hagyma
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál paprika
  • ½ teáskanál worcestershire szósz
  • ½ bögre repceolaj
  • só, bors
A ketchup nem csak sült krumpli mellé finom

Nem csak sült krumplival finom a ketchup (Kép: Unsplash)

2. Tengeri herkentyűkhöz szósz – Rákhoz sem jutott volna eszünkbe ketchupot használni, pedig egy recept szerint pont a rákfélékhez remekül illik, ha tormát és ketchupot összekeverünk, és ebbe mártogatva fogyasztjuk el.

3. Édes és savanyú mártásokhoz – A ketchup testessé, különlegessé teszi a thai szószokat, főleg, ha csípőset használsz hozzá. Adj hozzá még citromlevet is, és soha többé nem akarod máshogy készíteni.

Vannak, akik egészen másra használják a ketchupot:

4. Húsos szendvicsekhez – Persze nem a csirkemellsonkás szendvicsre gondol itt a költő, hanem azokra a szaggatott, tépett marhahúsos, tele zöldséges, megfoghatatlan méretű hatalmas csodákra, melyekből ha eszel egyet vacsorára, másnap estig nem éhezel meg újra.

5. Pad thai – Ennek a thaiföldi egytálételnek az egyik hozzávalója a tamarind paszta, ami nincs minden háztartásban, sőt, a boltokban is csak elvétve kapható. A paszta helyett ajánlják a ketchupot, állítólag el lehet vele érni ugyanazt az ízélményt.

6. Fasírthoz prézli helyett – Abszolút eretnekségnek hangzik, hogy a jó öreg fasírtot ne prézliben, hanem ketchupban hempergessük meg sütés előtt, de lehet benne valami, hogy egy kellemes, édeskés máz sül így a húsra. Nem kell, hogy tocsogjon a ketchupban, a recept szerint elég, ha a serpenyőbe betesszük a meztelen asírtokat, nyomunk egy kis ketchupot mindegyik tetejére, és hagyjuk, hogy csendben olvadozzon sütés közben.

Próbáld ki a fasírtot így is:

7. Házi barbecue szósz – A grillezések megkeserítője a barbecue szósz, mert pont akkor sosem kapni a kisboltban, ahova még ki tudunk ugrani két sör után gyalog. Ilyenkor jöhet a ketchup, ez lesz a szószunk alapja, a receptet is mutatjuk hozzá:

  • 2 bögre ketchup
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál worcestershire szósz
  • 2 evőkanál almaecet
  • ⅛ teáskanál pirospaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma

8. A réz is csillog tőle – Ha már elég volt a sok ételből, akkor jöhet egy háztartási tipp is: ha van otthon kissé bezöldült rézedény, akkor keverj össze egy rész ketchupot egy rész nagy szemű sóval, és ezzel sikáld át az edényt, majd töröld tisztára. Meglátod, hogy csillog majd örömében!

via

A ketchupos ételek után jöjjön egy kis édesség!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top