nlc.hu
Gasztro

Magyaros népi ételek

Prósza, dödölle, pulutyka – Magyar népi ételek, a nagymamáink konyhájából!

Nagymamáink szájából gyakran hangzottak el ezek a furcsa szavak. De vajon milyen hagyományos népi ételt takarnak ezek az elnevezések, és milyen hozzávalókból készülnek?

Pulutyka

A nem sokat sejtető szó mögött nem más, mint a kelkáposzta főzelék rejtőzik, de simán jelenthet sima kelkáposztát is. Az ételt evezik még padlutykának, purutykának, prutykának, brutykának, plutykának és paldukának is, és szintén több változata ismert: van káposztából, sóskából és spenótból készült, de takarhat az elnevezés szimplán csak káposztafejet.

Magyar népi ételek, melyeknek furcsa nevük van.

Káposztás étel. Forrás: Unsplash

Prósza

Más néven zalai krumplirózsa. Ez egy rendkívül egyszerű étel, mindössze négy fő összetevőből áll: lisztből, kefírből vagy aludtejből, tojásból és zsírból. A 40 dkg liszthez hozzáadjuk a két tojást, hozzákeverjük az aludtejet, majd beleöntjük az egészet egy tepsibe, és 180 fokos sütőben kisütjük. Az aludtejes prószát házi lekvárral, porcukkorral is tálalhatjuk. Valójában családi szokásoktól és tájegységektől függ, hogyan variáljuk a prószánkat, készülhet kukorciából, túróból, ízesíthetjük almával, dióval, cseresznyével, lehet sós és édes is.

Dödölle

„Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle” – a gyermekdal is jól mutatja, hogy Magyarország egész területén ismert ez a finom és laktató fogás, igaz, mindenhol másképp nevezik és készítik el: hívják gancának, krumpligánicának, cinkének is. A dödölle fő hozzávalója a krumpliból és búzalisztből gyúrt massza, melyekből gombócokat gyúrunk, majd zsírban sütjük ki, és pirított hagymával és tejföllel tálaljuk. A dödölle már Guinness rekordokat is döntött, 2006-ban 2331 adagot készítettek le belőle Nagykanizsán, a Dödölle fővárosában.

Régi magyar ételek

Készül a Dödölle! (ofót: Profimedia)

Káposztás cvekedli

A cvekedli, más néven káposztás kocka, káposztás tészta, palócföldi cepelevi, vagy ahogy nagymamáink mondták káposztás zwecker, szintén egy olyan magyar étel, amit minden család másképp készít el: valaki sóval borssal, valaki cukrosan, valaki borssal és cukorral. Az egyik legkönnyebben összedobható étel, ha leszámítjuk a káposzta reszelését, mert ahhoz bizony kell a karerő. Nem kell más hozzá, mint egy kis fej fehérkáposzta, kocka tészta, só, bors, cukor és zsír.

Haluska

Ha úgy mondjuk, sztrapacska, azonnal megvan, mire is gondolunk. Igaz, ez téves fordítás, ugyanis szlovákul csak a káposztás sztrapacskát hívják sztrapacskának (strapačky), a sima juhtúrósat bryndzové halušky-nak nevezik, ezért érdemes erre figyelnünk, ha azt szeretnénk kapni, amire valójában gondoltunk. A haluskát ehetjük juhtúrósan, tehéntúrósan, tehetünk rá pörcöt, lilahagymát.

Te hogy nevezed, és hogyan készíted el ezeket az ételeket?

Ha elmerülnél a magyar konyha remekeiben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top