nlc.hu
Gasztro

Spórolós élelmiszerek

Így lehet sokat spórolni az étkezésen

Nagyon drága lett az élelmiszer, és ha hozzávesszük azt, hogy sokan elvesztették az állásukat, vagy hónapok óta kevesebb fizetésért dolgoznak, mint március előtt, akkor még rosszabb a helyzet. De hogyan az ételen spórolni?

Az idén áprilisban a tavalyihoz képest 8,7 százalékkal nőtt élelmiszerek ára a KSH adatai szerint. A sertéshúsé 28,9, a burgonyáé és a friss zöldség-gyümölcsé 15,1, a cukoré pedig 14,1, százalékkal lett több. Sokunknak fogalmunk sincs a számokról, csak azt tudjuk, hogy amíg egy heti bevásárlás eddig 15 ezer forintba került, most sehogy se jön ki 22 ezer alatt. 

Nagyanyáink még nagyon tudtak spórolni, érdemes megnézni mi az, amit ők csináltak, ha muszáj volt megfogni a pénzt.  Való igaz, ők még egészen más életet életek a mi rohanó tempónkkal szemben, de sajnos a spórolás lemondásokkal jár, ami bizony kellemetlen lehet, de ha ügyesek vagyunk, hamar belejövünk, és komoly összegeket tarthatunk a pénztárcánkban.

Száz éve is ez volt a legjobb tipp spórolásra (Fotó: Pixabay)

Száz éve is ez volt a legjobb tipp spórolásra (Fotó: Pixabay)

Először is jöjjön a jól bevált háztartási napló!

Ezt például tényleg nyűg vezetni, ugyanis csak akkor van értelme, ha valóban mindent felírunk bele a legkisebb Túró Ruditól kezdve a körömlakkig. Ez a záloga annak, hogy pár hét múltán, ha visszanézzük a költéseket, következtessünk arra, hogy mit lehetne elhagyni, vagy mit kéne másképp csinálni.

Aki online oldja meg a bevásárlást, annak könnyebb dolga van, a megrendelés visszaigazolását csak be kell illesztenie egy táblázatba, és már kész is a jegyzet. Aki pedig eddig soha nem vezetett ilyen naplót, annak elmondjuk, hogy úgy működik, mint egy főkönyv. Feljegyezzük a család összes bevételét az egyik oldalon, majd az összes kiadást – témák szerint csoportosítva a másik oldalon. A hónap végén pedig egyenleget vonunk. Ha ügyesek voltunk, akkor az egyenlegünk pluszban marad.

Érdemes a kiadásokat csoportosítani, külön írni alakhatással és rezsivel kapcsolatos összegeket, külön az autót, a gyereket, a szórakozást és természetesen külön az egyik legnagyobb és legrészletesebb listát az élelmiszereket.

Törődjünk bele, hogy több időbe telik majd a bevásárlás

Sajnos nem lehet ezentúl mindent egy helyen megvenni, alaposan szét kell nézni a környék üzleteiben, hogy hol mi olcsóbb. Jelentős különbség lehet a hús és a zöldség árában is, egyik helyen akár húsz százalékkal is többet kérhetnek valamiért, mint a másikban, és nem feltétlenül a drágának gondolt üzletben lesz minden a legdrágább. Ha a családból többen is kaphatóak vagyunk a bevásárlásra, akkor ki lehet osztani az élelmiszertípusokat egymás között: más a felelőse a húsnak, más a zöldségnek vagy a tejterméknek.

Ne dobjuk ki a reklámújságokat

Érdemes esténként átböngészni a reklámot, és egy figyelmeztetőt írni a telefonunkba, ha valami olyan lesz akcióban valahol, amire szükségünk van. Még aki rendszeresen nézi is ezeket a reklámokat, az is sokszor elfelejti a dátumot, ilyen apróság miatt viszont nem érdemes lemaradni egy jó vásárról.

Ha nem kapunk ilyen reklámot a postaládánkba, akkor iratkozzunk fel a boltok hírleveleire, így garantáltan nem maradunk le semmiről.

Bevásárlólista, bevásárlólista, bevásárlólista!

Régi igazság, hogy aki listával megy vásárolni, az kevesebbet költ, már ha képes ragaszkodni a listán felírtakhoz. A lista is csak akkor lesz segítség, ha tudatosan alkalmazzuk. Ehhez minden héten előre tudnunk kell, hogy mit szeretnénk majd főzni, mikor mi lesz reggelire, vagy vacsorára, és a heti akciókat is bele kell kalkulálni.

Menüterv

Érdemes régebbi szakácskönyveket is fellapozni, azokban ugyanis rengeteg olyan étel van, ami viszonylag kevésbe kerül, mégis nagyon finom és laktató, de nincs mindig így, az élelmiszer iparosodásával ugyanis rengeteg viszonylagosan dolog olcsóbb lett, mint száz évvel ezelőtt, vannak olyanok viszont, ami sokkal drágább. Ki gondolta volna nagyanyáink korában, hogy a tepertő szinte luxusélemiszernek számít majd a huszonegyedik században, és négyezer forint fölött lesz kilója a piacon?

Egyre kevesebb dolgot tudunk megvásárolni a pénzünkért (Fotó: Pixabay)

Egyre kevesebb dolgot tudunk megvásárolni a pénzünkért (Fotó: Pixabay)

Tartósítsunk, de csak azt, amit érdemes

Akinek van otthon gyümölcsfája, mindenképp főzze be a termést, de a szupermarketekben is érdemes odafigyelni, néha ugyanis akkor is komolyan leakcióznak valamit, ha még hibátlan, friss, csak már jön a következő szállítmány belőle.

Néha nagyon jó húsajánlatokba is bele lehet futni, ezek mellett se menjünk el! A húst sokkal hosszabb ideig eltarthatjuk a hűtőben, de inkább a mélyhűtőben, ha vákuum-csomagolunk. Manapság már 20 ezer forintért nagyon jó minőségű vákuumfóliázó gépeket lehet kapni, érdemes rá beruházni.

Húst befőzni?

Húst szigorú feltételek mellett befőzni is lehet, ez nagyon nagy segítség lehet, ha gyorsan van szükségünk valamire, vagy nagyobb tételben sikerült valamilyen olcsóbb húsféléhez jutni, de nincs több hely a fagyasztóban.
Szükségünk lesz egy kuktára, pár befőttesüvegre, új tetőkre az üvegekhez, és olyan húsra, amiben nincs csont, illetve olyan ételt készítsünk, amiben nincs liszt, krumpli, tejtermék.

Jó ötlet tehát a pörkölt, a bolognai szósz, a csirke vagy marha curry, a párolt marha, csilis bab, bableves rántás nélkül, lencsefőzelék, stb.

A módszer a következő: hagyományos módon elkészítjük az ételt, de nem főzzük teljesen puhára a húst. Ha a fogáshoz tejföl, vagy liszt kéne, azt most kihagyjuk, és felbontás után fejezzük majd be. A megfőtt ételt sterilizált üvegekbe tesszük, de csak 3/4 részéig töltjük meg az üvegeket. Szorosan rátekerjük a tetőt, és kuktafazékba állítjuk úgy, hogy az üvegek közé egy vékony konyharuhát csavarunk, hogy ne törjenek össze, ha összekoccannának. Annyi vizet öntünk rá, ami még nem ér fel a kupakig. Zárjuk le a kuktát, és forrástól számított 90 percig főzzük az ételt tovább. Amikor elkészült, zárjuk el alatta a lángot, de semmiképpen ne nyissuk ki, amíg ki nem hűlt, a hirtelen nyomáscsökkenéstől szétrobbanhatnak az üvegek.

Kész is vagyunk, ha a kupakot nem tudjuk benyomni a tetején, akkor az étel biztonsággal eltehető a kamrapolcra, miután egy hatalmas címkét ragasztottunk rá azzal a dátummal, ameddig fogyasztható. Ezek az húst is tartalmazó házi konzervek ugyanis három hónapig tarthatók el, erre nagyon oda kell figyelni!

Olcsó ételek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top