nlc.hu
Gasztro

3 verzió tojásos nokedlire

Tojásos nokedli, ahogy anyukám csinálta, és ahogy én szeretem

Egyszerű, de nagyszerű étel következik, amit persze számtalan módon lehet variálni, csak fantázia kérdése a dolog.

Utólag is elnézést kérek anyukámtól, aki nagyszerű szakács volt ugyan, de ezt a tök egyszerű, mégis isteni finom nyári ételt egyáltalán nem az én ízlésem szerint készítette. Nemrég egy kapros ételekről szóló cikkben azt írtam, számomra a kapor a nyár íze, de tudom, hogy a kapor rettentő megosztó fűszer. Nos, aki a kaprot nem kedveli, annak az egyik tipikusan magyar és meghatározó nyári kaja biztosan a tojásos nokedli, ami semmi mással nem készülhet, csakis friss, roppanós fejes salátával. Jöjjön is az alaprecept.

Hozzávalók:

  • fél kiló liszt
  • 8 tojás
  • 3 tk só
  • 1 deci olaj
  • víz

Elkészítés:

A lisztből 2 tojásból és 1 teáskanálnyi sóból a szokásos módon nokedlitésztát kavarunk és forró vízben kifőzzük. A maradék tojást egy teáskanál sóval felverjük, egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rátesszük a kész nokedlit és ráöntjük a tojást. Addig sütjük aztán a tojásos nokedlinkat, gyakran kevergetve, amíg el nem éri az ízlésünk szerinti keménységet a tojás rajta. Régen nálunk otthon ez a betonkeményhez állt közel.

A tojásos nokedli mellé pedig fejes salátát adunk. Ehhez 2 deci vízbe teszünk 3 ek cukrot és 2 ek ecetet. Jól elkeverjük, majd átforgatjuk benne a megmosott salátaleveleket.

Egy klasszikus: tojásos nokedli fejes salátával (Fotó: Belső Olga)

Tojásos nokedli fejes salátával (Fotó: nlc)

Eddig az eredeti. De tapasztalataim szerint a tojásos nokedlin is sokan csavarnak egyet a saját ízlésük szerint, én most három lehetséges variációt javasolnék.

Variációk tojásos nokedlire:

  • A nagynéném például pörköltalapon indítja az ételt: vöröshagymát aprít, olajban megdinszteli, majd pirospaprikát szór rá. Erre szedi rá a kifőtt nokedlit, majd a végén üti rá az ételre a tojást.
  • Az én verzióm rém egyszerű. Maradok az alapreceptnél, csak nem sütöm rajta a tojást olyan keményre, mint anyukám, hanem krémes, rántotta állagúra hagyom, és amikor eszem, egy kanál tejföllel és reszelt füstölt sajttal dobom fel. Mondjuk nálam a tejföl-sajt kombó szinte bármilyen szilárd ételhez elképzelhető. Még a krumplis tésztát is így eszem.
  • A harmadik verziónál pedig bacont vagy sonkafalatokat pirítunk, erre szedjük a nokedlit, majd ütjük rá a tojást. Ha pedig nagyon akarja valaki turbózni, akkor a kész ételt sütőtálba rakja, meglocsolja tejföllel, pár karika olajon fonnyasztott hagymát rak a tetejére és 10-15 percre forró sütőbe helyezi a tojásos nokedlit.

Ha pedig a nokedli tésztájával is varázsolnátok egy kicsit, akkor ajánljuk ezt a spenótos-kecskesajtos tojásos nokedlit:

Mennyei manna ez az étel, nem vitás.

Ha nem tudod, mit főzz a hőségben, van itt még pár jó tipp:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top