nlc.hu
Gasztro

Tökfőzelék recept

Kapros, citromos tökfőzelék – a legfinomabb recept!

Most van itt a szezonja, használjuk ki! Hűsítő és tápláló is lehet a tökfőzelék.

Amennyire nem szerettem gyerekkoromban, annyira szeretem most a kapros tökfőzeléket. Sokan az eredeti, ecetes vagy natúr receptet szeretik, nálunk is a családban megoszlanak az ízlések. Én citrommal készítem, nyáron hidegen és melegen is isteni finom. Mások a kovászos uborkás tökfőzeléket szeretik!

A nagy baj, hogy ha nincs szezonja és a fagyasztott változatot kevéssé kedvelem, nekem a frissen gyalult tök az igazi. Használjuk hát ki, amíg van, és, ha van kedvetek, készítsétek el ezt az egyszerű, anyukámtól tanult verziót:

Hozzávalók:

  • Egy kis löttyintésnyi olíva olaj
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél kiló tök
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 doboz tejföl
  • fél citrom leve

Elkészítés

Kapros citromos tökfőzelék

Kapros citromos tökfőzelék (fotó: nlc)

Az olíva olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha valaki ragaszkodik a piros paprikához, akkor ennél a szakasznál teheti bele. Amikor már üveges a hagyma, húzzuk le a tűzről és úgy adjuk hozzá a paprikát, hogy ne legyen keserű.

A hagymára pici vizet öntünk, mielőtt hozzáadjuk a tököt és a csokor kapor felét és adunk hozzá még egy kis vizet, majd megsózzuk. Mikor ez megtörtént, félig lefedjük és hagyjuk puhulni.

Ez idő alatt a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet. Amikor már majdnem készre puhult a tök, hozzáadjuk a lisztes tejfölt és elkeverjük. Megnézzük, mennyi levelet eresztett, szükség esetén adunk hozzá még vizet.

Ekkor keverjük bele a kapor maradékát és a citromot. Hogy még jobban összeálljanak az ízek, hagyjuk a citrommal és a plusz kaporral rottyanni még párat.

Ha elkészült én szeretem lefedve állni hagyni egy fél órát, mielőtt tálalom.

Egészségünkre!

Kapros citromos tökfőzelék

Tökfőzelék házilag (fotó: nlc)

Még több főzelék recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top