nlc.hu
Gasztro

Kacsamáj sütése

Süss kacsamájat! Nem olyan nehéz, mint gondolnád

A kacsamáj sok háziasszony fejében olyan mumus, hogy inkább neki sem állnak megsütni. Pedig csak pár szabályra kell odafigyelni.

A sült kacsamájat időtlen idők utána imádjuk, és bár elég luxus étel, évente egyszer-kétszer azért megengedjük magunknak. De nem kell feltétlenül drága étterembe menni ahhoz, hogy megkósold a jófajta sült kacsamájat, mutatunk olyan receptet, amivel otthon is el tudod készíteni a családnak.

A zsírban sült kacsamájhoz tudni kell

Elöljáróban fontos észben tartani azt a szabályt, amit Varju Viktor séftől tanultunk egy cikkben, amiben minden információt megosztott az nlc-vel a kacsamáj sütésének rejtelmeiről: „(…) a négylábúak máját nem sózzuk, a kétlábúakét viszont a munka közben is lehet sózni.” Úgyhogy készítsd elő a sót és borsot is a sütéshez, sőt, ízléstől függően a szegfűszeg vagy a kardamom is előkerülhet, mert mindkettő jól megy a kacsamájhoz.

Érdemes tudni azt is, hogy nem szükséges erezni vagy egész éjszakára tejben áztatni a májat, ha zsírban sütjük, ezt inkább csak a pástétomok készítéséhez szokták ajánlani a szakértők. Nem érdemes arra sem ráállni, hogy a legnagyobb darab kacsamájat vadászd le a boltban, mert becsapósak a nagy darabok, sok zsírt tartalmazhatnak, ami mind kisül majd belőle, és alig marad máj a végén. Inkább több, kisebb kacsamájat vegyél, ha sokat szeretnél készíteni, hogy az egész család és még a vendégsereg is jóllakjon belőle.

Akár még hamburgerben is eheted a kacsamájat, sok zöldséggel:

Útmutató lépésről-lépésre

Hozzávalók:

  • 35-40 dkg kacsamáj
  • 1 kg kacsaháj
  • 10 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, babérlevél, kakukkfű

Elkészítése:

1. Egy nagy edényben lassan elkezdjük melegíteni a szobahőmérsékletű kacsahájat a 10 dkg vajjal együtt. A vajra azért van szükség, hogy a zsírunknak legyen majd tartása, mert a baromfizsír szétfolyik, nem szilárdul úgy meg önmagában, mint a sertészsír.

2. Amikor a zsír kiolvad és egyet buggyan, akkor helyezzük bele a kacsamájat. A zsírjában sült máj egyik titka, hogy a zsír egy ujjnyira ellepje a kacsamájat, úgyhogy ne fukarkodjunk a zsírral.

Süss velünk kacsamájat!

A kacsamájat kacsahájon jó sütni! (Kép: Profimedia)

3. A kacsamáj mellé bedobjuk a zsírba a fokhagymagerezdeket, babérlevelet és kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk is a májat. Ha még pikánsabbra szeretnénk, akkor aláöntünk még két deci fehér bort is.

4. Lassú tűzön sütjük félig lefedve a kacsamájat másfél órán keresztül. Nem szabad hirtelenkedni, békén kell hagyni, hogy szép lassan átjárják az ízek.

5. Amikor elkészült, hagyjuk lefedve teljesen kihűlni, majd betesszük a hűtőbe. Az az igazi, ha nagy karéj fehér kenyérrel, vagy pirítóssal esszük.

Ha nem szereted a zsírban sült kacsamájat, hanem inkább szeletekben sütnéd, azzal még könnyebb dolgod lesz: csupán arra a trükkre kell figyelni, hogy semmilyen zsiradék nem szükséges a teflon serpenyőbe a kacsamáj alá. A májat szeletekre vágod, sózod, borsozod, és mehet a száraz serpenyőbe, mindkét oldalát elég fél percig sütni a tökéletes állag eléréséhez. Ezek után pedig a fűszerezés már csak a fantáziád kérdése, lehet mellé tenni áfonyalekvárt vagy fügét, esetleg zsályával forralt narancslével megbolondítani, mindegyik csodálatosan kiegészíti a kacsamáj ízvilágát.

Vagy készíts a kacsamájból pástétomot!

A kacsamáj után jöhet a desszert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top