Gasztro

A szilvalekvárfőzés a nyár disznóvágása, de van egyszerűbb módja is

Érik a szilva, tegyük el télire! Így készíthetsz egyszerűen sűrű szilvalekvárt, aszalt szilvát vagy szilvabefőttet. Bónusz vörösboros aszaltszilvaleves recept.

Végre érik a szilva, idén talán az egyetlen gyümölcs, aminek az árától nem kapunk instant szívinfarktust. Sőt, még jobb, ha van egy szilvafánk, vagy találunk egyet úton-útfélen, ami már hullajtja a gyümölcsét, de nyilván a kutya sem fogja felszedni. Ebben az esetben mi vagyunk az élet császárai, kezdődhet is a befőzés.

A szilvalekvárfőzés régen hatalmas eseménynek számított, nyugodtan mondhatjuk, hogy ez volt a nyár disznóvágása. Összegyűlt a család, a rokonság meg a szomszédok is és együtt végezték a munkát majd utána reggelig mulattak. Ez mondjuk egyáltalán nem olyan meglepő, ha belegondolunk, hogy egyetlen, jól termő besztercei szilvafa mennyi gyümölcsöt hoz, amivel mind kezdeni kell valamit, és ez hatalmas munka. Spoilerezek is rögtön, hogy mire számítsatok a cikk hátralévő részében: elmondom, hogy kell igazi, jó sűrű szilvalekvárt főzni viszonylag kis felhajtással, majd jön az aszalt szilva, végül ráfordulunk a szilvabefőttre, és bónuszként egy isteni finom szilvaleves recept is lesz, méghozzá aszalt szilvából, vörösborral.

Szilvalekvár hagyományosan

A hagyományos. szatmári szilvalekvárkészítés úgy kezdődött, hogy lerázták, vagy botokkal leverték a fa legfelső ágairól is a termést, az asszonyok pedig felszedték, megmosták és kissé összecsócsálták a kezükkel. Mindeközben a férfiak katlant építettek sárból és vályogtéglából, mert az egyszerű és jól tartja a meleget. Az ideális lekvárfőző edény a rézüst, ezt építették körbe, tüzelni pedig nem fával, hanem csak gallyakkal, vagy napraforgószárral szoktak. Mármint régen, ma már minden más.

A szétnyomkodott szilvát először addig főzték, némi kevergetés mellett, amíg levet nem eresztett, ekkor egy kádra helyezett szitán áttörték. Ezzel meg is volt a magozás, ami nagyon praktikus, mert ki akar ötven kiló szilvát egyenként kimagozni, és a szilva héjától is sikerült megszabadulni egyúttal.

Ami maradt, az a cibere, ezt pedig, folytonos kevergetés mellett, hogy le ne égjen, további 6-7 órán át főzték lobogó tűzön.

Gyerekkoromban a szomszéd néni főzött mindig szilvalekvárt üstben, igaz, nem épített katlanban, hanem üstházban lobogott a tűz, és egész hétvégés munka volt, de annál finomabb szilvalekvárt én még életemben nem ettem.

Szilvalekvár

A jó szilvalekvár sűrű és fűszeres. (Fotó: Getty Images)

Na most, ezt a procedúrát ma már tényleg csak a legelszántabbak csinálják végig, mi, egyszerű háziasszonyok, akiknek a Facebook feltalálása óta semmire sincs időnk, már meggyorsítjuk a dolgot. Az egész napos tűzön főzést nem nevezném annak, a sütőben való lekvárkészítést viszont igen.

Szilvalekvár a sütőből

A módszer viccesen egyszerű, de nagyszerű: a teljesen érett, de egészséges szilvát megmossuk, kimagozzuk, szórunk rá némi fahéjat meg őrölt szegfűszeget, mert a jóból nem árt a sok, összekeverjük, majd szépen kiterítjük a fűszeres szilvát egy tepsin, egy rétegben. Bekapcsoljuk a sütőt 100 fokra és sütjük, sütjük egész nap vagy éjjel. Időnként kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozni tudjon, egyébiránt békén hagyjuk, nem piszkáljuk, nem kevergetjük. A szilva először levet ereszt, később ez a lé elpárolog és ami marad, idővel sűrű lekvárrá változik, aminek olyan alacsony a víztartalma, hogy nem romlik meg. Üvegekbe tesszük, kidunsztoljuk paplanok között és kész is van a finom szilvalekvár.

A tűzhely mellett állós, egész nap kevergetős módszert nem ismertetem inkább, mert azt senki se szeretné, de ha mégis, akkor az a trükk, hogy némi ecetet kell tenni a fazék aljára, attól nem ég le. Persze, hogy nem, mert kevergetjük, ugyebár, sok szerencsét hozzá a nyári negyven fokban!

Aszalt szilva

A szilvából egyáltalán nem muszáj lekvárt főzni, mármint esetünkben sütni, hanem meg is lehet aszalni, ugyanolyan jól eláll, igaz, nem lehet kenyérre kenni, el lehet viszont majszolni. Aszaláskor igyekezzünk, hogy magozás után is viszonylag csinos maradjon a gyümölcs, ne egy csócsa, nem is kell befűszerezni, valamint nem 100 fokon, hanem csak 40-50 fokon szárítjuk a sütőben. Nappal persze kitehetjük a napra, főleg, ha kánikula van, éjszakára meg vigyük be a sütőbe. Ezzel a módszerrel 3-4 nap alatt lesz kész az aszalt szilvánk, amiből egyébként később csodálatos levest is főzhetünk a következőképpen:

Aszalt szilva leves

Hozzávalók

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1-1,5 l víz
  • 1 csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 löttyintés vaníliakivonat
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

  1. Az aszalt szilvát apró darabokra vágjuk, majd feltesszük főni a vízben. Hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a bort is. Addig főzzük, amíg a szilva meg nem puhul.
  2. Elzárjuk a hőforrást és belekeverjük a tejszínt. Pirított mandulával megszórva még sokkal finomabb.

Ugyanezt a receptet egyébként elkészíthetjük friss szilvából is, csak akkor használjunk több gyümölcsöt!

Aszalt szilvával egyébként sós ételeket és leveseket is gazdagíthatunk, na, nem a magyar konyha remekeit, hanem inkább az orientális ihletésűeket.

Szilvabefőtt tartósítószer nélkül

Szilvabefőttet akkor készítünk, amikor utálunk szilvát magozni – higgyétek el, a csonthéjas gyümölcsöknél a mag hozzátesz az ízhez -, vagy nagyon szeretjük a szilvabefőttet, esetleg elnéztük a piacon, és még nem lekvárérett a gyümölcs, amit vásároltunk, hanem keményebb. A következőképpen kell csinálni:

Szilvabefőtt

Gyönyörű szilvabefőtt (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 5 kg szilva
  • 3 l víz
  • 1 kg cukor
  • néhány darab fahéj
  • néhány darab szegfűszeg

Elkészítés

  1. Az egészséges, hibátlan szilvát megmossuk, de nem magozzuk ki, majd sterilizált (pl. mosogatógépből kiszedett) üvegekbe töltjük, jó sűrűn, amit úgy érünk el, hogy az üveg alját megpaskoljuk a kezünkkel, hogy rendeződjenek a gyümölcsök. Teszünk bele 1-2 szem szegfűszeget is, meg néhány darab fahéjat.
  2. Közben szirupot főzünk: egy kiló cukrot felforralunk három liter vízzel, majd ezzel a forró sziruppal felöntjük az üvegeket. Szintén sterilizált (vízben kifőzött) tetőkkel lefedjük, majd nedves dunsztba állítjuk.
  3. A nedves dunsztot úgy csináljuk, hogy egy nagy fazekat kibélelünk két réteg konyharuhával, hogy ne kocogjanak az üvegek forráskor, majd beleállítjuk a szilvabefőtteket és felengedjük vízzel az üvegek kétharmadáig. Ekkor alárottyantunk, és forrástól számítva 25 percig gyöngyöztetjük a vizet. Ezzel meg is történik a csírátlanítás. Lefedjük a fazekat további konyharuhával, jó vastagon, és a vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, majd mehetnek a konyhapolcra.

Ha sok szilvabefőttet szeretnénk eltenni, akkor rendkívüli mértékben meggyorsíthatjuk a procedúrát azzal, ha a nedves dunsztból áttesszük az üvegeket száraz dunsztba és ott hagyjuk kihűlni, így hamar felszabadul a nagy fazék és mehet is bele a következő adag szilvabefőtt.

Segítünk befőzni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top