nlc.hu
Gasztro

Kürtőskalács sütés otthon! - recept

Kürtőskalács parázs felett, vagy a sütőben

Kürtőskalács otthon? Nem olyan bonyolult, mint azt gondolnánk. Egyszerűen megsüthető a kerti grill felett és a benti sütőben is.

A friss kürtőskalácsnál kevés finomabb sütemény létezik, és talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné. Miközben sül, nem csak a kelt tészta illatát érezzük, hanem a lassan karamellizálódó cukorét is, vagy azokét a fűszerekét, amiket a cukorhoz kevertünk. Az állott, hideg kürtőskalács viszont hamar elveszti a varázsát, ilyenkor jobban járunk, ha otthon megsütjük magunknak. Annak ellenére, hogy az eredeti kalács faszén felett készül, sütőben is nagyon finomat süthetünk. Mindkét módszert mutatjuk.

A kürtőskalács, eredetileg egy erdélyi kelt tészta-féle, amit kizárólag szabad tűzön, parázs felett készítettek. Pár évtizede indult igazi világhódító útjára, és már a világ jópár nagyvárosában megvásárolhatjuk. Sok helyen nem tudnak mit kezdeni a közepén lévő lyukkal, és fagylalttal, vagy különböző krémekkel megtöltik. Így már nem autentikus, viszont elképesztően finom.
 

A kürtőskalács csak frissen finom (Fotó: GettyImages)

A kürtőskalács csak frissen finom (Fotó: GettyImages)

A tésztája egy egyszerű kelt tészta.
 
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 nagy tojás
  • 3 dkg vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 7 gramm szárított élesztő

A tetejére:

  • 2 tojás felvert fehérje
  • finom kristálycukor
  • őrölt fahéj

 
A tészta minden hozzávalója legyen szobahőmérsékletű. Alaposan dagasszuk ki géppel, amíg teljesen sima, egyenletes tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Meleg helyen letakarva kelesszük a duplájára. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra majd vágjuk fel 3 centis csíkokra és ezeket tekerjük a beolajozott sütőformára úgy, hogy egy picit fedjék egymást.

Ha igazán ügyesek vagyunk, akkor ne csíkokat vágjunk, hanem egy nagy spirálalakot, így egyetlen csíkból betekerhetjük a hengert. Ehhez szükség lesz egy kis gyakorlatra, de érdemes próbálkozni vele, mert sokkal szebb a végeredmény.

Kenjük meg tojásfehérjével, és forgassuk meg a fahéjjal elkevert finom kristálycukorban. Ha parázson sütjük, akkor folyamatosan forgatni kell, hogy minden oldala egyformán süljön, A sütőben erre nincs szükség, de ne feledjük bekapcsolni a légkeverés módot.

Ha a kertben sütjük parázs felett, akkor szükséges beszereznünk egy kürtőskalács-sütő készletet. Ezt online is meg lehet rendelni, de vásárokon is árulják rendszeresen. Jóval kisebb, mint amivel a „profik” készítik a kalácsokat: háztartási méret. Ezt a készletet a sütőben is használhatjuk, általában akkora, hogy pont befér egy átlagos sütőbe.

Ha viszont csak a sütőben készítjük a kalácsot, akkor magunk is készíthetünk hozzá formákat. A legegyszerűbb, mikor üres sörösdobozokat csomagolunk be alufóliába, majd ezeket állítva helyezzük egy tepsibe. Nem kell aggódni, ha elég helyet hagytunk a tésztának egymáson, nem fog lecsúszni. Ha a sörösdobozt túl vastagnak találjuk, gyűjthetünk konyhai papírtörlő gurigákat is, csak ezt kicsit többször kell körbetekerni az alufóliával. Az alufóliával betekert gurigák közepébe szúrhatunk hurkapálcát, és ezekkel vízszintesen megtarthatjuk egy tepsin, így még forgatható is a kalács.

Erdélyi konyha

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top