nlc.hu
Gasztro
Laktató levesek receptje

3 laktató leves, ami után már nem kell második

A leves ősszel olyan, mint egy simogatás a léleknek. Most három olyan levest mutatunk, ami önmagában főétel.

Ősszel és télen remek ötlet sok levest enni. Egyrészt a levesek többségét könnyű elkészíteni, másrészt egy lábosban elintézhetünk egy komplett főfogást, ha ügyesen válogatjuk össze a hozzávalókat. Egy leves tele zöldséggel, hússal és tésztával, biztos, hogy teljes értékű ebéd lesz. Mutatunk rögtön három olyan levest, ami mellé már nem kell második fogás.

Taco leves

Előre figyelmeztetünk mindenkit: ez nem fogyókúrás leves, hanem olyan igazi, laktató egytálétel, amiben minden jó megtalálható. Alig 30 perc kell hozzá, hogy a tányérodban illatozzon ez a taco leves.

Főételként fogyaszd ezeket a leveseket

A taco leves szinte főzelék (Kép: YouTube)

Hozzávalók:

  • 500 gramm darált hús (lehetőleg marha)
  • 1 kis hagyma
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 konzerv feketebab
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 220 gramm passzírozott paradicsom
  • 2 evőkanál taco salsa szósz

A tálaláshoz ajánlott: reszelt cheddar sajt, tejföl, szeletelt avokádó, tortilla chips, szeletelt lime, koriander

Elkészítése:

A darált húst megpirítjuk egy kis olajon a felkockázott hagymával együtt, amíg elfő minden leve. Hozzáadjuk a konzerves hozzávalókat és a taco salsa szószt, majd közepes lángon főzzük 10 percig. Már tálalhatjuk is a levest: a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, teszünk rá egy evőkanál tejfölt, tetszés szerint adhatunk hozzá még avokádót, lime-ot és koriandert is.

Vegetáriánius lasagne leves

Ki hallott már olyat, hogy a lasagne leves is lehet? Pedig bizony a hozzávalói abszolút alkalmasak arra, hogy ne sütőben süssük meg egytálételnek, hanem lábosban egytállevesnek.

Főételnek való levesek

A lasagne levesben megáll a kanál (Kép: YouTube)

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 800 gramm darabolt paradicsom (konzerv is jó)
  • 6 bögre alaplé
  • 50 gramm lencse
  • 225 gramm lasagne tészta
  • 120 gramm spenót

A tálaláshoz ajánlott: friss bazsalikom és reszelt sajt.

Elkészítése:

Az olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, passzírozott paradicsomot, bazsalikomot és oregánót, majd főzzük közepes lángon 3 percig. Mehet bele a darabolt paradicsom, az alaplé és a lencse. Forrás után még 10 percig főzzük, közben összetörjük a lasagne tésztát nagyjából 5 centis darabokra, majd beledobjuk ezt is a lábosba. 15 perc főzés után belekeverjük a spenótot és rögtön tálalhatjuk.

Szalonnás krumplileves

Ha szalonna és krumpli is van egy levesben, akkor az már egyértelműen főétel lesz. Ebbe a gazdag, laktató levesbe ráadásul még sonka is kerül, úgyhogy a húsimádók is biztosan jól fognak lakni vele.

Kiadós levesek főételnek

A szalonnás krumplilevesből egy tál elég ebédre (Kép: YouTube)

Hozzávalók:

  • 2 szelet bacon
  • 150 gramm vöröshagyma
  • 120 gramm sárgarépa
  • 225 gramm zeller
  • 3 evőkanál liszt
  • 300 gramm főtt sonka
  • 2 darab krumpli
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bors
  • 1,5 liter alaplé
  • 2 babérlevél
  • 480 ml tejszín

Elkészítése:

A bacont 2 centis darabokra vágjuk, így pirítjuk ropogósra. Miután megpirult, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, répát, zellert, és hagyjuk rotyogni 3 percig. Rádobjuk a lisztet, fehéredésig pirítjuk a szalonnával és zöldségekkel együtt. Mehet bele a sonka, felkockázott krumpli, a fűszerek, majd pár keverés után ráöntjük az alaplét és beletesszük a babérleveleket is. 15-30 percig közepes lángon főzzük, majd kivesszük a babérleveleket, hozzáöntjük a tejszínt, rottyantunk rajta egyet, és már tálalhatjuk is.

Forrás: Taco leves; Vegetáriánius lasagne leves; Szalonnás krumplileves 

Kiemelt kép: Getty Images

Készíts egyszerű egytálételeket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top