Gasztro

Teljes kiőrlésű kenyereket ellenőrzött a Nébih, több jelölési hibát találtak

Élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben.
Teljes kiőrlésű kenyereket ellenőrzött a Nébih, több jelölési hibát találtak

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást – közölte a hivatal szerdán a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a „hatósági kosárba”, amelyek közül 5 külföldi, 13 pedig hazai gyártótól származott.

Közölték, a tavaszi liszt célellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bioterméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.

Minőség szempontjából a tartósítószer- és savfokvizsgálatok nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. Ezenkívül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők – tették hozzá.   

Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek érdemelték ki.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top