Gasztro

Brutálisan drága a bodza, tudjuk is, miért

Kevesebb a bodza és sokkal többen keresik: két év alatt hatszorozódott a vírusölő növény ára.

Árrobbanást hozott a bodza iránt megnövekedett kereslet és csökkenő kínálat a magyar piacon – írja a Napi.hu. 2018-ban maximum 80 forintba került a növény kilója, addig idén már akadt 450 forintos ár is. Az ár egyébként hullámzott az elmúlt években: az ellenálló és igénytelen növény ültetésében a támogatási rendszer is segített, 800 és 1200 euró közti összeg igényelhető a bodzafák művelésére, pont, mint bármely más gyümölcsös esetén – emlékeztet a portál.

Jelenleg 6200 hektárnyi bodzaültetvény van Magyarországon, ennek kétharmadát az utóbbi tíz évben telepítették. Éppen ezért volt mélyponton az ár két éve. Csakhogy emiatt kevés gazda érezte úgy, hogy megéri foglalkozni vele, így a telepítések abbamaradtak, az ár pedig megugrott. Nem kedvezett a növénynek az idei időjárás sem. A kereslet közben megnőtt: természetes színezékként használják, idén pedig vírusellenes hatása, magas C-vitamin- és vastartalma miatt is keresik. Jelenleg nincs is elég termés a piacon a Magyarországon őshonos bodzából – nyilatkozta Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete igazgatója.

Kiemelt kép: MTVA

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top