Gasztro

A tejtermékek folyamatos drágulása várható

A tej világpiaci árának emelkedése és a koronavírus miatt megnövekedett üzemi költségek is hatással lesznek a tejtermékek árára, melyek lassú, de folyamatos emelkedésére számíthatunk.

300 gramm trappista sajt ma már simán kerül több mint 800 forintba is az élelmiszerboltok pultjainál, és maga a tej is egyre drágább. A tejtermékek – tejföl, túró stb. –  ára az utóbbi időben átlagosan 20-25 forinttal emelkedett – hangzott el a Tények riportjában.

Tej, sajt, mező (fotó: Pixabay)

Tej, sajt, mező (fotó: Pixabay)

A KSH adatai szerint a másfél százalékos tej ára 21 forinttal, míg a 2,8-as, zsírosabb tej ára is 19 forinttal nőtt egy év alatt. A trappista sajt kilója idén 140 forinttal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. A drágulás ráadásul nem állt meg, a Tejtermék-tanács igazgatója szerint a közeljövőben is folytatódik a tejtermékek áremelkedése. Az ok, hogy a tej ára augusztusról szeptemberre két százalékot emelkedett, a kiviteli ár pedig tizenkét százalékkal nőtt, vagyis a tej világpiaci ára jelenleg magasnak mondható. Az áremelkedés mértéke az egyes üzletekben eltérő lehet. Az is az árak folyamatos emelkedése mellett szól, hogy a tejüzemek koronavírus elleni védekezési költségei is magasak voltak az elmúlt hónapokban.

További drágulások, áremelkedések az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top