nlc.hu
Gasztro

Melyik alkoholos italhoz melyik pohár illik?

Pohár kisokos: melyik alkoholos italhoz melyik pohár illik?

Hogyan lehet megkülönböztetni a fehérboros és a vörösboros poharat? Milyen pohárból igazán finom a sör, vagy éppen a pezsgő? Pohár kisokosunkból most választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!

Széles, hosszúkás, öblös, talpas – melyik pohárba milyen italt töltsünk? Kevésbé a formalitás, inkább az italok aromája miatt nem mindegy, miből mit iszunk!

Fehérboros pohár

A fehérboros poharat főképp a gömbölyded, mégis karcsú kehelyről ismerheted fel, a szára pedig hosszú, hogy azt megfogva, a bort ne melegítse fel a kezed. Habár több méret is létezik, rendszerint a 300-400 milliliteres a leggyakoribb, de alapszabály, hogy a borospoharat csak 2/3-ig töltjük. A kehely formája sem mindegy: ha a szája szűkebb, akkor abba könnyed, gyümölcsös fehérborokat tölts, a szélesebb szájú fehérboros poharakban pedig testesebb borok tudnak érvényesülni. Ha a fehérbor mellett a rosét is szereted, azt is fehérboros pohárban szervírozd.

A rosé borhoz fehérboros pohár dukál

A rosé bort fehérboros pohárba töltsd! (Fotó: Pexels)

Vörösboros pohár

A vörösboros poharat a kelyhe különbözteti meg a fehérborostól: sokkal öblösebb, nagyobb. A leggyakoribb két kehelytípus közül az egyik a burgundi, ami már-már gömb alakú, és akár 770 milliliteres is lehet. A másik vörösboros pohár a bordói, ami kevésbé gömbölyű, és az egészen gigászi, akár 800 millilitert is elérheti. A könnyedebb és régebbi vörösborokat a burgundi vörösboros pohárban, míg a többit a bordóiban szolgálják fel. Bár mostanában igencsak trendi a fejjel lefelé tartott pohár, azért nem gondoljuk, hogy hosszú távon megmarad.

A vörösboros pohár a szemet is gyönyörködteti

A vörösboros pohár öblösebb mint a fehérborhoz való (Fotó: Pexels)

Pezsgőspohár/-kehely

A pezsgőspohár az összes közül a legkecsesebb. Hússzú szára, keskeny, szűk kelyhe tökéletes díszterme a gyöngyöző pezsgőnek. Csak akkor fog szépen és hosszan gyöngyözni a pezsgő, ha klasszikus pezsgőspohárba töltöd: még az utolsó kortynál is érezheted a pezsgést az italban.

Ha nosztalgiázni támad kedved, pezsgőspohár helyett kelyhet is használhatsz, amit nem másnak, mint Marie Antionettenek köszönhetünk. Ez talán kevésbé praktikus, és a pezsgő buborékjától is gyorsabban kell búcsúznod, de maximális időutazás vissza, a rendszerváltás előtti időkbe.

Pezsgős pohár nélkül nincs ünnep

Klasszikus pezsgős pohár (Fotó: Pexels)

Pálinkáspohár

Ma a pálinka már nem ugyanazt jelenti, mint régen a „feles”, amit elődeink vagy reggeli napindítóként dobtak be, vagy esti búfelejtőként. Egyre több minőségi pálinka kapható, sőt, már az ifjúságot is a pálinkakészítésre ösztönzik, a kultúr pálinkaiváshoz pedig a száras, tulipánformájú kelyhes kis pohár illik. A klasszikus pálinkáspohár 5 cl űrtartalmú, talpas pohár, amiben a nedű illatát és aromáját az utolsó cseppig kiélvezhetjük.

A pálinkához passzoló poharak kihozzák az alkohol aromáját

A pálinkázás ma már nem arról szól, hogy egy húzásra felhajtsuk az italt (Fotó: Getty)

Söröspohár

A söröskorsó mellett a söröspohár is jól megfér, és remekül kiszolgálja az óvatos duhajokat. A hosszúkás formájú, alul karcsú, felül kiszélesedő poharat a borospohárral ellentétben teletöltik: létezik 2 (pikoló), 3, 4 és 5 decis változat is.

A söröskorsó mellett a söröspohár is lehet félliteres

Ha nem szeretnél korsóval, kérj egy pohárral a kedvenc sörödből! (Fotó: Pexels)

Konyakos pohár

Amíg régen a konyakhoz melegítették a poharat, ma már ennek az ellenkezője igaz: vagyis nem cél az ital felmelegítése. A konyakos pohár minden esetben száras, öblös, amiben a konyak íze és aromája érvényesülni tud.

Klasszikus konyakos pohár

Klasszikus konyakos pohár, már csak a szivar hiányzik! (Fotó: Getty)

Alkoholos finomságok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top