nlc.hu
Gasztro

Jó étvágyat!

Jó étvágyat! – röhögjünk együtt vicces ételfotókon!

Alighanem az egyik legviccesebb magyar Facebook oldal jelenleg a Jó étvágyat!, amely mesteri gyűjteménye az eredetileg halálkomolyan gondolt, ám a valóságban iszonyú gáz ételfotóknak. Az oldal szerkesztőjével beszélgettünk.

Másokat kinevetni nem szép dolog, de ha legalább saját magunkhoz őszinték vagyunk, hamar belátjuk, hogy ugyanakkor roppant bizsergető érzés. Főleg, ha nincs is bennünk semmi rosszindulat, egyszerűen csak olyat látunk, amitől feltör belőlünk a szívből jövő, minden lelki feszültséget oldó kacagás. Szerencsére az internet, azon belül is a közösségi média gyakorlatilag kiapadhatatlan humorforrás, és most nem az eredetileg is viccesnek szánt tartalmakra gondolok feltétlenül.

Személy szerint sosem bocsátom meg magamnak azokat az elvesztegetett éveket, amíg nem jártam a Jó étvágyat! Facebook-oldalra röhögni, mert még naivan nem tudtam a létezéséről. Szerencsére a jó kontent nem vész el, így visszamenőleg kárpótolhattam magam, hiszen az internet nem felejt. Az meg csak nézőpont kérdése, hogy ez jó-e, vagy rossz. Nyilván, akik röhögni járnak mások elfuserált ételein, azoknak jó, akiknek viszont a halál komolyan gondolt, mégis, sokszor félreérhető pózban ábrázolt ételfotói kikerülnek a nagy nyilvánosság elé, azok nem mindig örülnek. De, hogy rögtön nyilvánvaló legyen, hogy miről szól ez a cikk, milyen ételfotók átgondolt gyűjteménye a Jó étvágyat! című, művészeti oldal, tessék, itt van némi ízelítő, az alábbi galériában.

Jó étvágyat! - röhögjünk elfuserált ételfotókon!
Megnézem
Összes kép (9)

„Eleinte szó sem volt Facebook-oldalról, hanem csak a barátnőimmel dobáltuk át egymásnak a vicces kajafotókat” – mesél a kezdetekről a Jó étvágyat! alkotója, Kitti, akiről személyesen még annyit tudtam meg, hogy van családja meg két macskája.

Idővel azonban látták, hogy a közös vihogásokból kialakult egy értékes gyűjtemény, amit nem akartak veszni hagyni, ezért létrehozták a Jó étvágyat! oldalt, hogy megmaradjon és tovább gyűlhessen benne az anyag. „Arra gondoltam, milyen jó lesz, ha egyszer szükségem lesz karácsonyi receptekre” – magyarázta nevetve Kitti. Idővel egyre többen kezdték el követni (jelenleg több mint 44 ezren) és releváns fotókat is küldözgetnek az olvasók, így mára gyakorlatilag önfenntartóvá vált az oldal, nem kell tartalmat keresgélni.

Az oldalon csak a nagyon magyar, eldugott kis konyhák mesterművei szerepelnek. A magyar konyha egén pedig időnként felragyognak olyan csillagok, mint a csirkevér krémmel töltött sós torta, vagy a rántott pudingbőr. Tányérra terített polipokkal, tengerimalacokkal és sült rozsomákfarkakkal a Jó étvágyat! nem foglalkozik, ahogy közélettel, politikával sem. Habár egyszer becsúszott egy fotó, amelyen a miniszterelnök kovászos uborkája volt látható, alatta pedig Ördögné Marika örökbecsű és építő jellegű hozzászólása, de ezt a kommentelők jól és intelligensen kezelték, személyeskedés nélkül.

Ördögné Marika büntet

Orbán Viktor kovászos uborkája (Forrás: Jó étvágyat! Facebook)

Tudatos és átgondolt szerkesztési alapelvek

A legfőbb szerkesztési alapelv, hogy csak azt az ételfotót teszi ki Kitti, amin spontán felröhög, vagyis tényleg vicces. Másik fontos és tudatosan átgondolt szerkesztési elv, hogy a felvezető kommentár sosem rosszindulatú. A stílusa és a helyesírása persze sokat hozzátesz a vizuális tartalomhoz, kiemeli azt, mint petrezselyembóbita a párolt B rizst, de miért is kellene még pluszban rossz színben feltüntetni egy olyan konyhai alkotást, amilyet a legtöbben a vécében szoktunk látni leginkább? Azt sem szokta hagyni Kitti, hogy az alkotót szétcincálják a kommentelők. 

Azért van az oldal, hogy ezt a művészetet összegyűjtsük, bemutassuk. Tekintsünk erre úgy, mint egy művészeti galériára, és viselkedjen is mindenki úgy!

Sokszor azonban éppen nem a kommentelőket, hanem az eredeti alkotókat kell moderálni. Kitti is belátja, hogy ezzel a gyűjteménnyel jogilag vékony jégen jár, hiszen a fotók, akármilyen rondák, mégiscsak valakinek a tulajdonában vannak „A mosléknak is van tulajdonjoga”, ugyanakkor, mivel a legtöbb fotót olvasók küldik neki, a forrás megjelölése nélkül, nem is követhető vissza, hogy honnan származnak eredetileg. De hát ez nem is fontos, hiszen a lényeg a színtiszta szórakozás, nem pedig mások bántása.

Népnevelő szándék is van

Előfordul azonban, hogy az alkotó odatalál a poszthoz, névvel, arccal beleáll a témába és elkezdi megvédeni magát és művét, ami időnként átcsap gyalázkodásba. Ez roppant kellemetlen, egyrészt ugyanis, ha nem menne oda tajtékozva kommentelni, sosem derülne ki, hogy ki követte el az adott fogást és tartotta méltónak rá, hogy megossza a közösségi médiában. Ilyenkor végül a gyalázkodó alkotót szokta kitiltani Kitti, mielőtt a csoport tagjai lelkileg szétszednék. Természetesen, ha szépen kéri a szerző, a szerkesztő leveszi a fotót az oldalról. Végül is emberek vagyunk, akár kérni is az eszükbe juthat. Mondjuk, ha az alkotó rögtön fenyegetéssel indít, akkor már csak azért sem törlik a képet, ezért már előfordult, hogy a Facebook három napra letiltotta az oldalt, amit Kitti teljes mértékben megért, de hát ki tudna ellenállni, hogy posztolja a pulykalevest buggyantott tojással és avokádó kockákkal, vagy a mézes-mákos kukoricát? Hát az alkotók nem tudtak, de Kitti sem.

A Jó étvágyat! oldal egy roppant sajátos, ám határozottan létező szemszögből mutatja be a honi gasztronómiai kultúrát. Az ebben a furcsa, hogy az alkotók sokszor egészen addig teljesen helyénvalónak tartják közzétenni a fotójukat az interneten, amíg be nem kerül a Jó étvágyat! gyűjteményébe, onnantól kezdve viszont mindjárt cikinek érzik. És ez így van jól. Az oldal egyik titkos célja ugyanis a népnevelés: „Ne tegyünk már fel az internetre minden szart, mert következményei lehetnek.”

Jó étvágyat! - röhögjünk elfuserált ételfotókon!

Sünike (Forrás: Jó étvágyat! Facebook)

„Van, ahol ezt sikerült is elérni, volt egy főzős csoport, ahonnan több, különösen odaillő műalkotás is felkerült a Jó étvágyat! oldalra, aminek hatására lassan megindult egy tisztulási folyamat: az emberek elkezdték észrevenni magukat és idővel tényleg sokkal szebb ételfotókat tettek közszemlére, mindenki épülésére. De hát, attól még nagyon messze vagyunk, hogy ez általánossá váljon, bőven van még honnan meríteni. Van egy jó széles réteg ugyanis, amely semmiféle önkontrollt nem gyakorol, mielőtt rányomna a fotóján a megosztás gombra.”

Az ilyen konyhákból aztán olyan csoda fotók tudnak előtörni büszkén, ugyanakkor az olvasók nagy örömére, mint például a vasárnapi leves diszperzites vödörből tálalva, vagy a lazító fürdő mellé a kád szélére fújt tejszínhab, gyümölcsökkel gazdagítva.

A #niki nausz vonatról nincs leszállás

A legfontosabb aktualitás pedig az oldal életében egyértelműen a niki nausz torta jelenség: aki olvassa a Jó étvágyat! oldalt és egy kicsit is ad magára, már elkészítette a magáét. Hogy honnan jött ez az egész? Egy főzős csoportban valaki megosztott egy formabontó Minnie egeres torta fotót, olyan felvezető szöveggel, ami egyenesen sírt azért, hogy felkerüljön a Jó étvágyat!-ra. Ez meg is történt, innentől kezdve elszabadult a pokol, niki nausz életre kelt és azóta érkeznek a rondábbnál rondább mesterművek fotói. Ebben az egy, kivételes esetben szándékosan elcseszett tortákról van szó, az oldalon szereplő minden más műalkotás azonban teljességgel eredeti és organikusan jött létre.

A "Niki Nausz" torta hasít a neten
Megnézem
Összes kép (3)

A Jó étvágyat! oldal azonban, bármekkora népszerűségnek örvend, továbbra is csak egy hobbi, amit Kitti a saját szórakoztatására csinál. Nem célja, hogy másokat is megnevettessen, de ha már így alakult, örül neki, mert mégiscsak jó érzés másoknak örömet szerezni, és a kedves visszajelzéseket olvasni.

Azért bőven vannak jó példák is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top