nlc.hu
Gasztro

Krumplisaláta receptek

3 mennyei krumplisaláta, amit imádni fog a család

A krumpli csodálatos alapanyag, és szerencsére úgy is lehet pazar salátát készíteni belőle, ha nem öntitek nyakon majonézzel. Van három jó ötletünk.

Főhet vagy sülhet héjában, hasábokban a disznótoros zsírjában, készíthetünk belőle százféle főételt, pürét, tócsnit és csodálatos tésztákat. A krumpli remek alapanyag, ezt akkor tudja meg igazán az ember, amikor nem fogyaszthatja. Elnézést a személyes szálért, de én most éppen ebben a helyzetben vagyok már hónapok óta. Vannak napok, amikor ölni tudnék egy jó rakott krumpliért, és a hajam égnek áll, amikor azt az ötletet kapom, hogy próbáljam meg édesburgonyából készíteni, azt úgyis ehetek. Eszemben sincs megpróbálni, ahogy például anyukám hagymás krumplisalátáját sem készíteném belőle soha. De ha már itt tartunk, megosztom veletek a receptjét, és mellé még két másik variációt is hoztam burgonyasalátára. Sült húsok mellé, de akár önálló vacsoraként is megállják a helyüket.

Anyukám hagymás krumplisalátája

Olyasmi ez a krumplisaláta, mint a sima, ecetes-hagymás verzió, csak van benne egy kis rafinéria. Nálunk, Somogyban ugyanis szinte mindenbe, ami savanyúság vagy saláta, kerül egy kis kömény és koriander, így ebbe az isteni krumplisalátába is.

Hozzávalók:

  • 10 szem közepes krumpli
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 deci olíva olaj
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • bors

Elkészítés:

A vízből, a fűszerekből, az ecetből és a cukorból megcsináljuk először a saláta levét. A lila hagymákat szépen felszeleteljük, a léhez rakjuk, majd betesszük a hűtőbe, hogy érjenek össze az ízek.

Ezután a krumplit feltesszük héjában főni. Ha kihűlt, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Megsózzuk, rálocsoljuk az olajat és összeforgatjuk, majd hagyjuk állni 5 percet, hogy az olaj szépen átjárja a burgonyát. Ezután ráöntjük a salátalevet, jól elkeverjük, rászórjuk a felaprózott metélőhagymát, és egy órát hagyjuk állni az egészet a hűtőben. Végül jó étvággyal elfogyasztjuk.

Éljen a krumpli, ez a bámulatosan sokoldalú alapanyag! (Fotó: Profimedia)

Éljen a krumpli, ez a bámulatosan sokoldalú alapanyag! (Fotó: Profimedia)

Osztrák burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kiló krumpli
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál almaecet
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1 deci alaplé
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • bors

Elkészítés:

A bacont felkockázzuk, megpirítjuk. A krumplit héjában megfőzzük. Közben a hagymát vékony szeletekre vágjuk. Az alaplevet elkeverjük a mustárral az almaecettel, sózzuk, borsozzuk. Ha a krumpli megfőtt, felkarikázzuk, ráöntjük az olívaolajat, a tökmagolajat, s hagyjuk, hogy kissé beszívja. Ezután meglocsoljuk az ecetes-mustáros öntettel, végöl megszórjuk a felaprított metélőhagymával és a ropogósra sütött baconnnel.

Tökmagolajos osztrák krumplisalata (Fotó: Instagram/Martina Nagler)

Tökmagolajos osztrák krumplisaláta (Fotó: Instagram/Martina Nagler)

Kapros burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kiló krumpli
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 pici fej vöröshagyma, vagy ha kapunk sonkahagymát, az még jobb
  • Fél citrom leve
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 evőkanál magos mustár
  • 1 teáskanál cukor
  • bors
  • pici chilipehely, ha szeretjük

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Amíg fő, felaprítjuk a zöldeket, összekeverjük a mustárt, az olajat, a citromlevet és a fűszereket. Amikor a krumpli megfőtt (ne hagyjuk szétfőni!), lecsepegtetjük és összeforgatjuk az öntettel, a kaporral és a petrezselyemmel. Hűteni nem szükséges, azon mód ehetjük is. Istenien üdítő, nyári ízvilágot fogunk tapasztalni, ami kiválóan passzol halételekhez is.

A kapor íze a nyarat idézi ebben a krumplisalátában is. (Fotó: Profimedia)

A kapor íze a nyarat idézi ebben a krumplisalátában is (Fotó: Profimedia)

Őszi-téli receptek konyhatündéreknek:

nlc.hírlevél

Iratkozz fel az nlc hírlevelére, és olvasd elsőként a legizgalmasabb híreket!

FELIRATKOZOM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése