Finom és laktató levesre vágysz? Ezt a tárkonyos ragulevest készítsd el!
Tárkonyos raguleves csirkével
A ragulevesek tipikusan olyan ételek, amik bár meleg előételnek számítanak, bőven felérnek egy főfogással is. A sok zöldségnek köszönhetően tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tartalmasak, laktatók, pillanatok alatt átmelegítenek, és még akkor sem kell a kalóriákat számolnod, ha két tányérral eszel belőlük. Legalábbis ez a tárkonyos raguleves biztosan nem okoz majd lelkiismeret-furdalást, mert habarás nélkül készül.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 közepes fej karalábé
- 1 db kisebb zeller
- 15 dkg zöldborsó
- 15 dkg szeletelt gomba
- 2 dl tejszín
- 2 db babérlevél
- olívaolaj
- 1 teáskanál tárkony
- 1 db citrom leve
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
- A tárkonyos ragulevest pulykával is készítheted, mi azonban most egy csirkés változatot mutatunk. A csirkemellet vágd kockákra, de ne nagyold el, inkább kisebb darabokra szeld. Ez után aprítsd fel a vöröshagymát, és zúzd össze a fokhagymát. Az előkészületeket folytasd a zöldségek megtisztításával és felkockázásával.
- Fogj egy fazekat, önts bele olajat, és dobd bele a felaprított vöröshagymát, majd dinszteld meg. Amikor a hagyma már üveges, add hozzá a húst, sózd, borsozd és pirítsd fehéredésig. Ezután jöhetnek a zöldségek: a sárgarépa, a fehérrépa, a karalábé és a zeller – körülbelül 5 percet adj nekik, párold őket folyamatos kevergetés közben.
- Ezt követően fűszerezz: add hozzá a tárkonyt, ismét sózz, borsozz, majd kanalazd bele a zúzott fokhagymát. Hagyd, hogy az ízek kicsit összeérjenek, és pár perc után öntsd fel körülbelül 2 liter vízzel, és add hozzá a babérleveleket. Tehetsz a levesedbe leveskockát is, vagy natúr zöldségkeveréket, ha az előbbit szentségtörésnek érzed. Mivel folyamatosan pótolni kell majd a vizet, ne felejts el kóstolni, és szükség esetén sózni, borsozni!
- Miután felforrt a tárkonyos ragulevesed, utoljára add hozzá a zöldborsót, valamint a gombát, és főzd addig, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhulnak. Ha nem szereted a gombát, ki is hagyhatod belőle, nem fogja befolyásolni a leves ízét.
- Utolsó mozzanatként, kevergetés közben öntsd a levesedbe a tejszínt és a citromlevet, aztán főzd újraforrásig. Tálaláskor szórd meg a levesedet egy kis tárkonnyal, készíthetsz mellé pirítóst, de persze, önmagában is tökéletes az élvezeti értéke.
Készüljön süti is a leves mellé!