nlc.hu
Gasztro

Megnyitottak az éttermek teraszai is

Törzsvendégekkel teltek meg a hétvégén az éttermek teraszai Kecskeméten és Zalaapátiban

Azok az éttermek tudtak most megnyitni, amik meg tudták tartani a dolgozóikat a zárás alatt.

Habár a hétvégi terasznyitásról főleg olyan képek jelentek meg, amin megkönnyebbült fiatalok maszk nélkül(!) söröztek(!!!) más emberekkel együtt(!!!), szóval, mintha teljesen normális világban élnénk, nem pedig egy világjárvány kellős közepén, azért volt a lazításnak egy visszafogottabb oldala is – ami szintén a régi, normális életünkre emlékeztet: ismét lehetett egy jót enni házon kívül. Nem papírzacskóból, elbújva, vagy otthon, hanem rendesen, asztalnál ülve, tányérból, amit pincér tett a vendég elé.

terasz

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ahogy az egyik, általunk megkérdezett étterem tulajdonosa fogalmazott: már eleve az rátermettséget jelent, ha egy étterem egyáltalán meg tudott nyitni. Ezek a helyek fél éven át, bevétel nélkül, vagy a szokásos bevétel töredéke mellett is megtartották a dolgozóikat és készenlétben álltak a nyitásra, ami ki tudja, mikor jön el. Hát most eljött, lássuk, milyen volt!

Vincent, Kecskemét

Ezen a hétvégén a kecskeméti Vincent Étterem is újra fogadta a vendégeket a teraszain. A tulajdonos, Hegedűs Szabolcs szerint ez a nyitás már-már rutinszerűen ment. Most inkább beszállítói oldalon éreztek problémákat, bizonyos kis üveges üdítőket például egyáltalán nem lehetett beszerezni, és ha volt is valahol, a szavatossága már lejárt. Ebből is látszik, hogy milyen régóta nincs az országban vendéglátás, bevétel.

A Vincent stábja együtt tudott maradni, ezért a nyitás nem okozott problémát, kellemes telt házzal üzemeltek a hétvégén. Volt olyan törzsvendég család, akik az egész napot az étteremben töltötték reggeltől estig és itt találkoztak a barátaikkal is. Mindenki jókedvű és pozitív volt, felelősségteljesen viselkedett, ami nagyon feltöltötte az egész csapatot – fogalmazott Hegedűs Szabolcs.

A kérdés inkább az, hogy mit hoz a jövő. Teraszon nyilván csak jó időben lehet étkezni, amire, ilyenkor áprilisban, nehéz üzletvitelt alapozni. Amikor viszont védettségi igazolvánnyal már bent is fogadhatnak vendégeket, az új és szokatlan helyzetet fog teremteni. Már most is voltak vendégek, akik szinte bocsánatot kértek a foglalásukkor, mert még nincsenek beoltva. Természetesen mindent megtesznek, hogy ennek a szabálynak is megfeleljenek.

A nyár valószínűleg jó lesz üzletileg, és remélik, hogy télen is megmaradhat a normális élet – árulta el a Vincent étterem tulajdonosa. Még mindig abban bíznak, hogy lesz kompenzáció, azt ugyanis senkitől sem lehet elvárni, hogy másfél évig ne kereshessen pénzt, vagy csak szakaszonként, sőt, amit addig megkeresett, azt ráköltse az üzlete fenntartására. Közös probléma terheit közösen kellene viselni. Munkaerő oldalon lesznek még meglepetések a szektorban – vetíti előre Hegedűs Szabolcs.

Zöld Elefánt, Zalaapáti

A Zala megye nevezetességének számító, zalaapáti Zöld Elefánt étterem szintén megnyitotta a teraszát a hétvégén. A leginkább tradicionális magyar, libamáj és vadhús ételeiről híres fogadó új étlappal készült a nyitásra, amit már nagyon vártak – árulta el az üzletvezető, Késmárki Jánosné –, de nemcsak ők, hanem a vendégek is. A nyitás hírének pillanatától kezdve elkezdték foglalni az asztalokat a törzsvendégek, így az egész hétvégén telt házzal ment az étterem. Persze nem „nyári telt házzal”: a védőtávolságot mindenhol megtartották, emellett folyamatosan fertőtlenítették a kezeket és az asztalokat – hiszen a dolgozók nagy része még nem kapott védőoltást.

A vendégek szintén fegyelmezetten és felelősen viselkedtek, sokan még a maszkot is csak akkor vették le, amikor megérkezett az ételük.

Az, hogy ilyen jól tervezhető és kiszámítható volt a hétvége, leginkább két dolognak köszönhető: az egyik a harminc év alatt kialakult törzsvendégkör, akik Zalaapáti nagyjából száz kilométeres környékéről járnak az étterembe, a másik pedig, hogy a Zöld Elefántban nem bocsátottak el senkit, egy fő kivételével megmaradt a teljes személyzet, vagyis volt, aki dolgozzon. Ez utóbbi elég nagy áldozatot követelt az üzemeltetőtől az elmúlt fél évben, most azonban úgy látszik, megérte, mostanában ugyanis szinte lehetetlen felszolgálót találni. Az optimisták kivárnak, arra számítanak, hogy hamarosan visszamehetnek dolgozni Ausztriába vagy Németországba, akik pedig óvatosak és biztosra mennek, már elhelyezkedtek egy közeli gyárban, ahol a járványtól független a munka. 

Mindent egybevetve ez egy nagyon szép hétvége volt, mindenki örült a nyitásnak és mindenki elégedett volt: a vendégek, a dolgozók és a tulajdonosok egyaránt. A folytatás egyelőre, amíg csak a teraszon lehet vendégeket fogadni, az időjárástól függ. A nyári időszaktól azonban még tartanak, hiszen a külföldi vendégek nem biztos, hogy jönni fognak, amíg még itt van a járvány, a magyarok viszont már nagyon készülnek a tengerpartra – mondta az nlc-nek Késmárki Jánosné.

Terasznyitás az nlc-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top