nlc.hu
Gasztro

Konyhafőnök alapanyagok: Farkashal receptek

Legyél te is Konyhafőnök: így készítheted el otthon a farkashalat

A farkashal az egyik legfinomabb tengeri alapanyag. Fontos, hogy az ízét minél jobban emeljük ki, és még véletlenül se nyomjuk el.

A farkashal, más néven branzino vagy franciásan loup de mer az egyik legfinomabb és legértékesebb tengeri alapanyag, ennek megfelelően a fine dining éttermek is előszeretettel használják.

A Konyhafőnök versenyfőzés alapanyaga a farkas hal volt

A Konyhafőnök versenyfőzés alapanyaga a farkashal volt (Fotó: Sajtóklub)

Nem véletlen, hogy előkerült A Konyhafőnök hétfői adásában is. Igazán hálás alapanyag, kivéve, ha tudjuk az árát, mert az könnyen lesokkolja az embert, főleg, ha még nem volt dolga azelőtt farkashallal. Az íze rendkívül lágy, édes, kellemes, ezért az elkészítés során leginkább arra érdemes törekedni, hogy kiemeljünk, ne pedig elnyomjuk valamivel a végén.

Farkashal receptek

Ronda, de finom: a farkashal receptek nagyon népszerűek (Fotó: Sajtóklub)

Sütve, főzve, párolva is finom. Most egy franciás, vajon sütött változatot mutatunk, amihez salotta hagymás mártás készül. Így külön is élvezhetjük a hal ízét, a mártás pedig csak akkor teszi hozzá a maga – szintén kellemesen vajas, lágyan hagymás és friss citrusos ízét, ha szeretnénk. Köretnek grillezett zöldségek, de akár egyszerű párolt (jázmin)rizs is jól passzol.

Farkashal citromos salotta mártással

hal mártásban

Ha kíváncsi vagy külön a farkashal ízére, akkor ne rá, hanem mellé csorgasd a mártást! (Fotó: Getty Image)

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 db farkashal filé, bőr nélkül
  • 1 fej salotta hagyma
  • 1 citrom leve, frissen facsarva
  • 15 cl zsíros tejszín
  • só, fehérbors
  • apróra vágott petrezselyemzöld és metélőhagyma
  • vaj

Elkészítés

  1. Először a mártást készítjük el. Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk apróra! Dinszteljük meg óvatosan egy mogyorónyi vajon. Szépen, lassan, egyenletesen barnuljon, ne kapjon oda sehol.
  2. Most öntsük hozzá a citromlevet és forraljuk be a felére. Ekkor hozzáadhatjuk a tejszínt és zárjuk is el a hőforrást, így nem fog kicsapódni. Sózzuk, őröljünk rá fehérborsot, majd tegyük félre, tartsuk melegen.
  3. Jöhet a hal. Simogassuk át a kezünkkel minden oldalon, hogy meggyőződjünk, nem maradt benne szálka. Ha igen, csipesszel távolítsuk el.
  4. Forrósítsunk vajat egy serpenyőben, a halat sózzuk, borsozzuk és süssük meg mindként oldalukat. Közben egy evőkanállal csorgassuk a tetejére a forró vajat. Akkor jó, ha aranybarnára sült.
  5. Tálalhatunk: a tányérra helyezzük a rizst, rá a halat és mellé a mártást. Akár csepegtethetünk rá olívaolajat, és ha nem tudunk elszakadni a berögződéstől, díszíthetjük kaporral. Egyébként inkább szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával.

Jó étvágyat hozzá!

Ismerős halas ételre vágysz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top