nlc.hu
Gasztro

Sajtos-tejfölös receptek

Finom és gyors sajtos-tejfölös receptek: imádni fogod

Nincs otthon más a hűtőben, mint sajt és tejföl, némi zöldség, vagy épp még ennyi se, de ennél valami finomat? Egyszerű sajtos-tejfölös recepteket mutatunk, amiket imádni fogsz, és tényleg nem igényelnek sok hozzávalót.

Van az úgy, hogy tátong a hűtő, és csak egy kis sajt, illetve tejföl árválkodik a polcokon. Ne ess kétségbe, itt van 2 egyszerű, de finom sajtos-tejfölös recept, ami megment az éhezéstől.

Francia rakott krumpli

rakott krumpli, sajtos-tejfölös

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Hozzávalók

  • 1,5 kg krumpli
  • 4 dl habtejszín
  • 2,5 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg gruyère sajt (helyettesíthető mondjuk cheddarral, vagy más, aromás, félkemény sajttal)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés

  1. A krumplit nyersen meghámozzuk és pár milliméter vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. A sajtot lereszeljük.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra.
  3. Olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a tejszínbe, zúzzuk bele a fokhagymát, tegyük bele a sót és a fűszereket is.
  4. Vajazzunk ki egy tepsit, az alját rakjuk ki a krumplival és öntsük rá a tejszínes keverék felét, majd szórjuk rá a sajt felét. Jöhet a következő réteg, ami ugyanígy készül, de már a tejföl is rákerül. A tetejére kerülő sajtot egyelőre tegyük félre.
  5. Borítsuk le alufóliával, majd toljuk be a sütőbe. Legalább egy óra kelleni fog neki, de számoljunk inkább 70 perccel!
  6. Végül szedjük le óvatosan a fóliát, szórjuk meg a tetejét sajttal, toljuk vissza a sütőbe és süssük még addig, amíg szép színe nem lesz a
  7. sajtnak. Kész, fogyaszthatjuk is.

Ha Európa összes rakott krumplijára kíváncsi vagy, kattints ide

Francia sajtos-tejfölös gnocchi

Sajtos tejfölös gnocchi

Sajtos tejfölös gnocchi (Fotó: Profimedia)

Hozzávalók:

  • 500 g krumplis gnocchi
  • 200 g reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 100 g bacon
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A házi vagy bolti gnocchit főzzük meg, majd szűrjük le, és tegyük hőálló tepsibe.
  2. Adjunk hozzá olívaolajat és alaposan keverjük össze.
  3. Egy tálba keverjük össze a sajtot, a tejfölt, a tojást és az apróra kockázott bacon szalonnát. Fűszerezzük sóval és borssal.
  4. A keverékkel öntsük nyakon a gnocchit, majd 200 fokon, 10 percre mehet a sütőbe.

Nem tudod, hogy mit főzz?!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top