nlc.hu
Gasztro

Francia cseresznyés pite recept

Cseresznyeszezon: így készítsd el a franciák cseresznyés pitéjét

A clafoutis a franciák egyik kedvenc desszertje, ami ilyenkor, nyáron különösen finom. Krémes, hűsítő, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Ezt a francia cseresznyés pite még akkor sem tud rajtad kifogni, ha nem vagy gyakorlott a konyhában. Bátran készítsd el, mert gyorsan megleszel vele, és a barátok, család előtt is remekelhetsz vele.

Cseresznyés clafoutis

A franciák nagy klasszikusát akkor is el tudod készíteni, ha a lelked mélyén nem él benned egy Gordon Ramsay, és több időt szeretnél tölteni a kanapén, mint a konyhában. A clafoutis nem az a klasszikus pite, amit mi itthon megszoktunk, de még csak az amerikai verzióra sem hasonlít – ez egy sokkal krémesebb és egyszerűbb verzió. Jóformán elronthatatlan, habkönnyű, semmilyen extra hozzávalóra nem lesz szükséged, a végeredmény mégis egy mennyei cseresznyés süti lesz. 

Francia cseresznyés pite recept

Ha egyszer megkóstolod a clafoutis-t, a rabja leszel!
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg kimagozott cseresznye
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 30 g vaj (3 dkg)

Elkészítés:

  1. Mosd meg a cseresznyéket, majd magozd ki – az eredeti receptben nem magozzák ki a cseresznyét, de mi szeretjük megspórolni a magra harapást. Fogj egy piteformát, vajazd ki, majd szórj bele cukrot, erre jöhetnek a cseresznyék.
  2. Ez után egy tálban keverd habosra a cukrot és a tojásokat, majd add hozzá az összes hozzávalót. Arra ügyelj, hogy a tejsodó olyan sűrűségű legyen, mint a palacsintatészta, és akkor nem ronthatod el. Ha kész, öntsd rá a cseresznyékre, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süsd. Várd meg, amíg kihűl, szórd meg jókora adag porcukorral, és már eheted is! Ha marad, a hűtőben tárold!
  3. A clafoutis attól igazán zseniális, hogy nem kér annyit az idődből, mint egy klasszikus pite, és nagyon jól tud esni a nagy melegben. A francia pite egyébként más gyümölccsel is készülhet, akár meggyel is, vagy barackkal, bármivel, amihez kedved van.

Még több gyorsan elkészíthető, mennyei süti!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top