nlc.hu
Gasztro

Bezuhant a magyar málnatermesztés

Búcsút inthetünk a magyar málnatermesztésnek?

Az előző évihez képest több mint a felével csökkent 2021-ben a termelés.

Az Agrárszektor cikke szerint miként a magyar, úgy általában az Európai Unió más országainak málnatermesztése is megérezte az idei fagyos tavaszt: Lengyelországban és Spanyolországban is kevesebb málna termett idén, de csökkent a marokkói behozatal is. Megjegyzik, hogy Magyarországon drasztikusan visszaesett a málnatermesztés, 2021-ben már a 200 hektárt se érte el a gyümölcs termőterülete, a hazai termesztésű málna pedig már július közepén elfogyott.

A 2021-es év fagyos tavasza oly sok más zöldség és gyümölcs mellett a málnának se kedvezett. Tavaly óta több málnatermesztő országban is csökkent a málna termőterülete, ezzel együtt pedig a termés is, derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb agrárpiaci jelentéséből.

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, a szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint a termés 26,5 százalékkal emelkedhet az idén a 2020. évihez képest. Lengyelország az Európai Unió legnagyobb málnatermelőjévé fejlődött, a termőterület 27-30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években. Szakértők szerint az idei évben a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatták a málna érését az országban. Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt kevesebb málnára számítanak. Huelva tartományban a málna termőterülete 10 százalékkal 2070 hektárra csökkent, a málnatermés 46,5 ezer tonnát tehet ki, ami 4,3 százalékos csökkenést jelentene az előző szezonhoz képest.

Fotó: Unplash

Fotó: Unsplash

Az Eurostat adatai szerint eközben az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban, a behozatal 3 százalékkal nőtt, a kivitel viszont 9 százalékkal. Marokkóból 10 százalékkal nőtt a friss málna importja a megfigyelt időszakban, az idei év első öt hónapjában viszont a Marokkóból származó import 14 százalékkal csökkent, így 19,8 ezer tonnát tett ki. Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, a legnagyobb importőr pedig Németország.

A KSH adatai szerint az ezredforduló idején 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon. Azóta a málna termőterülete folyamatosan csökken. 2020-ban 253 hektárról 492 tonna málnát takarítottak be, ami 56 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a málna termelői ára 34 százalékkal 2225 forint/kilogrammra emelkedett a 2021-es év 24-32. hetében az előző esztendő azonos periódusához képest.

Receptek málnára hangolva: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top