nlc.hu
Gasztro

Otthonról is be lehet vinni diétást ételt az iskolába

Otthonról is vihetnek diétás ételt a gyerekek az iskolába

Amelyik gyereknek nem tudnak a közétkeztetésben az orvos által előírt diétás étrendet biztosítani, az otthonról is vihet vagy a szülő az iskolába rendelheti a megfelelő ételt.
Iskolai menza

Ha a gyereknek speciális étrendje van, de a közétkeztetésben ezt nem tudják biztosítani, akkor az óvodának, iskolának, kollégiumnak lehetővé kell tennie a kívülről érkező étel elfogyasztását – ezt mondja ki Kásler Miklós miniszter szerda este megjelent rendelete, amelyet a hvg.hu vett észre.

Az eddigi jogszabály szerint csak arra volt lehetőség, hogy ha az iskola saját konyhája vagy szerződéses ételszállítója nem tudta megoldani a „szakorvos által igazoltan” diétára szoruló gyerek ellátását, akkor az intézmény rendelhetett más, erre felkészült közétkeztetőtől.

Szeptember 9-től viszont a gyerek otthonról is beviheti az iskolába a diétás ételt, illetve a szülő az intézménybe is rendelheti a speciális ennivalót.

A rendeletben az is szerepel, hogy az intézmény vezetője a kívülről érkező étel elfogyasztása érdekében „köteles biztosítani a hűtés, a melegítés és a fogyasztás megfelelő feltételeit a hatályos jogszabályok és szakmai előírások betartásával”.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI / Illyés Tibor)

Menzakaják az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top