nlc.hu
Gasztro

A hot dog olyan káros, mint a cigi

36 percet is elvehet az életedből, ha megeszel egy hot dogot

Csak maga a 61 gramm feldolgozott hús 27 perc egészséges életvesztést eredményez a kutatás szerint.

Lehet, hogy ezek után kihagyod az újabb hot dog lehetőséget: a Michigani Egyetem egészségügyi kutatói ugyanis megállapították, egyetlen hot dog elfogyasztása 36 percet vehet el az életünkből.

36 percet is elvehet az életedből, ha megeszel egy hot dogot

36 percet is elvehet az életedből, ha megeszel egy hot dogot. Fotó: Unsplash

A Nature Food folyóiratban közzétett tanulmányban 5853 élelmiszert vizsgáltak meg az amerikaiak étrendjében, és azok hatását az elnyert vagy elvesztett élet perceiben mérték. „Egészségügyi alapon akartuk értékelni az élelmiszer jótékony és káros hatásait a teljes étrendben” – mondta Olivier Jolliet, az egyetem környezet-egészségtudományi professzora és a lap vezető szerzője a CNN-nek. A csapat egy indexet dolgozott ki, amely az egészséges élet perceiben mérhetően számítja ki az ételhez kapcsolódó nettó előnyös és káros egészségügyi hatásokat. Így mérik az egyén ételválasztással kapcsolatos morbiditását is.

Például 0,45 percet veszítünk egy gramm feldolgozott húsra, vagy 0,1 percet kapunk egy gramm gyümölcsért. Ezután megvizsgáljuk az egyes ételek összetételét, majd megszorozzuk ezt a számot a megfelelő élelmiszerprofilokkal, amelyeket korábban kidolgoztunk” – mondta Jolliet.

Az egyik élelmiszer, amit vizsgáltak, a hagyományos marhahúsos hot dog volt egy buciban. “A 61 gramm feldolgozott hús 27 perc egészséges életvesztést eredményezett, de a nátrium és transzzsírsavak figyelembevételekor a végső érték 36 perc lett” – mondta a kutató.

Ellenben az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a diófélék, hüvelyesek, tenger gyümölcsei, a nem keményítő tartalmú zöldségek pozitív hatással vannak az egészségre. Jolliet szerint azonban ezek nem szüntetik meg a káros ételválasztás hatásait. Az index tehát elsősorban arra szolgál, hogy segítsen kiválasztani a naponta elfogyasztott legelőnyösebb ételeket az egészség szempontjából, ám a kutatók szerint sem jósolható meg matekozással a várható időtartam, inkább ez egy hasznos útmutató, ami segít megalapozottabb döntéseket hozni.

(via)

Ha szeretsz veszélyesen élni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top