nlc.hu
Gasztro

Tovább drágulhat az étolaj

Egekben az étolaj ára, és további drágulás várható

Másfél év alatt durván a másfélszeresére drágult a napraforgóolaj, és még nincs vége a drasztikus áremelkedésnek.
Étolaj

Az étolaj ára 2017 januárja és 2020 februárja között stabilan 480-490 forint körül volt, aztán tavaly márciusban hirtelen 500 fölé drágult. Onnan aztán nem volt megállás, idén augusztusban már 701 forint volt az átlagár, de még mindig nincs vége a drágulásnak – írja a 24.hu.

A világban az összes élelmiszer ára emelkedik, de az étolajé még az átlag fölött dráguló termékek közül is kiugrik. Ebben közrejátszik Kína hatalmas takarmányigénye, a termények általános drágulása, amelyek felfelé húzzák napraforgó világpiaci árát, így a hazai fogyasztói árakat is. Ráadásul repcéből sem lett idén rekordtermés, és napraforgóból sem várható kiugró mennyiség.

Raskó György agrárközgazdász szerint maximum 3-5 százalékkal kúszhat még feljebb a fogyasztói ár karácsonyig, tavaszra kizártnak tartja a további drágulást. Ezek szerint 720-735 forint körüli is lehet az év végére az étolaj literje.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Étolajas tippek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top