nlc.hu
Gasztro

Rákkeltő anyaggal színezik a fekete olivabogyót

Ha ezt elolvasod, soha többé nem eszel fekete olívabogyót

A természetben nem is létezik, ja, és rákkeltő.
Fekete olivabogyó

74 olajbogyót elemeztek a stuttgarti Vegyi- és Állategészségügyi Vizsgálati Hivatalában (CVUA), mint kiderült: a fekete bogyók nagy része meglepően magas szennyező anyagot tartalmazott. Az ilyen bogyók jelentős akrilamidtartalmuk miatt rákkeltőek lehetnek – írja a Napi.hu. Ebből az anyagból kilónként átlagosan 300 mikrogrammot, sőt egyes esetekben több mint 1000 mikrogrammot találtak. A zöld, illetve a természetes érlelésű olajbogyók esetén viszont csak nyomokban találtak akrilamidot. 

Hogy hogy kerül rákkeltő anyag a fekete olívabogyóba? A hevítésből. Az akrilamid természetes módon keletkezik 120 és 150 fok feletti hevítéskor, sütéskor vagy grillezéskor. Tehát amikor az olajbogyók az oxigén hatására megfeketednek, majd felmelegítik és végül konzerdobozokba vagy üvegbe töltik őket, nagyobb mennyiségű akrilamiddal szennyeződhetnek – írja a lap. A természetben ráadásul nincs teljesen fekete olívabogyó, csak sötétbarnás, szürkés és a jól ismert zöld. A zöld bogyókat szeptember környékén szüretelik, míg az érettebb darabokat jóval később. Az éjfekete – boltokban kapható – termékek gyakran szulfáttal festett, fémes mellékízűek. 

További cikkek a témában

Variációk olívára

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top