nlc.hu
Gasztro

A séfek séfe harmadik évadának győztese

A Séfek séfe győztese elárulta, mire költi a 10 millió forintos nyereményt

A több mint öthetes hetes megfeszített munka Alföldy Ákosnak hozta meg a győzelmet. A műsor 3.szériájának győztese életre szóló élménynek nevezte azt, hogy ő lett a nyertes és elmesélte azt is, hogy mihez kezd az összeggel.

Nagy verseny volt, mihez kezdesz most?

Az lesz az első, hogy elmegyek egy nagyon drága, előkelő étterembe enni. Eddig ugyanis erre még nem volt lehetőségem. Szeretném kipróbálni azt az érzést, hogy nem kell az árakat néznem és persze nagyon érdekel, milyen ételekkel találkozom majd ott. Egyszerű gyerek vagyok, nem kell autó, sem drága tárgyak.

Gyerekként is erre a pályára készültél?

Egyáltalán nem. Vékony, rossz evő gyerek voltam. Gyakran mondták az asztalnál, hogy addig nem kelhetek fel, ameddig meg nem ettem az ételt. Az egyik barátom az általános iskolából azt mondta, hogy ő eldöntötte, hogy szakács lesz. Erre mondtam, hogy jó. Az jó lesz nekem is szakmának. Később cukrásznak készültem, így osztálytársak lettünk. Végül ő felszolgáló, én pedig szakács lettem.

Fotó: RTL Magyarország

Alföldy Ákos lett a legjobb séf (Fotó: TV2)

Szakácsként végeztél és ez volt még csak a kezdet. Te lettél a Séfek séfe 2021-ben. Mire fordítod a tízmillió forintot?

Egy nagyon profi konyhai robotgépet, azt szeretnék. Elutazom az összegből néhány szép helyre. Nem luxus utakra gondolok, valamelyik közeli tengerpartra mennék el. Egyelőre ezek a vágyaim, ezekre fogom költeni a pénzt. Nagyon örülök a nyeremény részét képező kéthetes franciaországi szakmai továbbképzésnek is, mert szeretném tovább gyarapítani a gasztronómiai tudásomat.

Mi motivált a verseny során?

Az a cél lebegett a szemem előtt, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból és hogy ott legyek a döntőben.

Melletted Morgó és Andris kerültek a fináléba, ami azért volt különleges, mert a korábbi évadokban nem volt példa arra, hogy mind a három séf – Krausz Gábor, Vomberg Frigyes és Wolf András – csapatát képviselte volna valaki.

Pattanásig feszült volt a helyzet a döntőben. Sosem fogom elfelejteni azt az életre szóló pillanatot, amikor Ördög Nóra kimondta a nevemet, azt, hogy én lettem a győztes. Örömömben ott lógtam Frici nyakán. Alig hittem el, hogy ez velem történik meg!

Vomberg Frigyes: A sacher kifejezetten finom lett

Az Ákos csapatát vezető Vomberg Frigyes azt mondta, óriási volt a döntő után az örömük. „Az elejétől fogva nagyon tehetséges és jól képzett szakácsnak tartottam. Végig visszafogottan, tisztán gondolkodott és a megoldásokat kereste. Ezek voltak a legszimpatikusabbak benne. Örültem, hogy az én csapatomba került. Kreatívan oldott meg olyan feladatokat is, amelyek nem tartoztak feltétlenül az erősségei közé. Ilyen volt az amikor sacher tortát kellett készíteni. Kifejezetten finom lett végül. Nagyon büszke vagyok Ákosra!

Azt azért hozzáteszem gyorsan, hogy volt egy étterem Kölnben, ahol hat hónapig dolgoztam éttermi cukrászként. Főként tányérdesszertek készítése volt a feladatom, ami azért köszönőviszonyban sincs az olyan komolyabb cukrászati műveletekkel, mint például a tortakészítés. A sacher torta esetében az segített, hogy nagyon sok könyvet olvastam korábban, többek között arról, hogy milyen ízek illenek egymáshoz. Ekkor ugrott be az, hogy a málna és a barack jók együtt. Ez is segített abban, hogy az önbizalmam megmaradjon.

Hogyan tovább?

Nincs megállás. Ma már dolgozom. Kölnben, az egy Michelin csillagos NeoBiota étteremben vagyok konyhafőnök helyettes. De kérlek, ezt ne úgy képzeljétek el, mintha egy olyan hely lenne, ahova zakóban és nagyestélyiben lépnek be az emberek és ezüst étkészlettel esznek! Ez agy teljesen laza, kötetlen, egyszerű hely. Itt teljesen más a tempó, mint ami a versenyben. Az egy órás időkeret sokszor igen idegtépő volt. Itt, az étteremben, ahol dolgozom, ha egy ételt kiválasztunk, két-három hét is eltelik, mire a próbák után felvesszük az étlapra. Nem titkolom, hogy a  megmérettetésre azért is jelentkeztem, hogy megismerhessem a séfeket és hogy visszatérjek egy időre az otthoni vérkeringésbe. Tíz éve élek Németországban, nővéremmel együtt költöztünk ide. Ha kapnék otthonról esetleg jó ajánlatokat, szívesen átgondolnám, hogy visszaköltözzek Magyarországra.

Napi tíz-tizenegy óra munka mellett jut idős magánéletre?

Nem és remélem, hogy ez idővel majd változik. 38 éves vagyok, szingliként élek. A tehetségkutató indulása óta rengetegen jelölnek ismerősnek. Én viszont ismeretleneket nem jelölök vissza, ez van. A nyereményből egyedül utazom el, a tervek szerint a horvát tengerpartra. A munka mellett hobbikra sajnos nincs időm, de úszni, azt nagyon szeretek. 

Fotó: RTL Magyarország

Fotó: TV2

További érdekességek a Séfek séfe harmadik évadáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top