nlc.hu
Gasztro

Eperszezon 2022

Később kezdődik az idei eperszezon

A vásárlók alig várják, hogy legyen magyar eper, mert az finomabb, mint az import.
eper

Elkezdték leszedni a fóliás epret a termelők, de a piacokon, boltokban egyelőre még leginkább görög importot lehet kapni, annak kilója körülbelül ezer forint. Mint a Tények riportjából kiderül, a földeken termelt eper viszont a kevés eső és a fagyok miatt várhatóan később érik majd be, ezért azt mondják, idén csúszhat az eperszezon, valószínűleg csak május elejétől kezdik majd árulni.

A magyar még fólia alatt terem ilyenkor, mert még nagyon korán van. A szabadföldire még várni kell, elég soká lesz. Nagyon nagy a szárazság és megsínylették a növények” – mondta egy eladó a szolnoki piacon.

Egy fegyverneki őstermelő szerint lassan már le is szedik a magyar epret, 3-5 szem van egy bokor epren. “Április 8. körül volt az első piros szem, akkor kezdtük el szedni. Most húsvétra már viszonylag sok lesz rajta” – nyilatkozta Huber István. A szabadföldi eper azonban a kedvezőtlen időjárás miatt az előző évekhez képest később érik majd. “Januárban az összes levél lefagyott. (…) Két-három héttel később fog megérni, mint az előző években. Május elseje körül lesz rajta eper” – mondta el az őstermelő.

Azaz még nagyjából 2-3 hét, amíg a szabadföldi magyar eper is megjelenik a polcokon. Azt azonban még nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Epres receptek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top