nlc.hu
Gasztro

Csak egy turmixgép szükséges: zöld szuperő otthon is

10 tipp: darabos zöld lé helyett így lesz selymes a zöldturmixunk

Ha kóstoltunk már kávézóban vagy smoothie bárban (igen borsos áron) zöldturmixot, egy finom, frissítő, selymes italra emlékezhetünk. Ha pedig otthon teszünk vele egy próbát, jó eséllyel egy sűrű zöld mixet kapunk, zöldségdarabokkal, levélcafatokkal és nem feltétlenül jó ízzel. Hogyan tehetjük otthon is kívánatosan finommá a zöldturmixunkat?

Mi is több alkalommal megosztottunk zöldturmix-alaprecepteket olvasóinkkal, javasoltuk már többek között a böjti időszakra vagy napindítónak. Az édes turmixok felérnek egy jóleső desszerttel is, egy epres vagy csokis turmix nassolásként is kiváló. A klorofill azonban a barátunk, és ha az édes ízhez való ragaszkodásunkat elengedjük, és valami igazán felfrissítő, fiatalító italra vágyunk, a zöldturmix – avagy a green smoothie – akár a mindennapjaink része is lehet.

Aki rákapott arra az energetizáló, üdítő érzésre, amit egy frissen készített zöld ital okoz, tudja, hogy egy könnyed étkezéssel felér, a hosszú távú hatásai pedig fantasztikusak. Mondani szokás, hogy a klorofillben gazdag növények fogyasztása egy napfürdő az emberi testnek, sejtregeneráló hatású, gyulladáscsökkentő, anyagcsereserkentő.

Ha elsőre talán furcsa látvány is a zöld ital fogyasztása, egyáltalán nem kell fűízre számítanunk. 10 tipp következik, hogy otthon is olyan finomat készítsünk belőle, mint a profik!

Zöldturmix smoothie bárból

Klorofillbomba: zöldturmix profiktól / Fotó: Carsten Koall, Getty Images

1. Először is, a smoothie bárokban azért is olyan selymes a zöldségekkel leginkább megpakolt zöldturmix is, mert olyan nagy teljesítményű konyhai gépekkel (blenderekkel és juicerekkel) dolgoznak, amilyen jó eséllyel nincs nekünk otthon. Ez tehát a technikai háttér. Viszont minél nagyobb teljesítményű a turmixgépünk, és netán zöldség-, gyümölcsprésünk is van otthon, annál szebben tudjuk leturmixolni és kipréselni a hozzávalókat.

2. Ha nincsen présünk, attól még készíthetünk zöldturmixokat. De a leveleket és a szálasabb részeket (szárzeller, reteklevél stb.) alapvetően préselni érdemes, és a visszamaradó szárazanyag-tartalmat kidobni utána. Prés híján ezeket a hozzávalókat ki is hagyhatjuk a mixekből. Bőven elég lehet egy turmixgép, vagy egy szépen dolgozó botmixer is.

3. Az alap: a banán. Habár

a zöldturmixok látványa alapján mindenki a zöldségekre gondol, az alap „hordozó”, amitől krémes állagú lesz a mixünk, a banán.

4. Ha nem szeretnénk édeskés italt kapni, a többi hozzávalón múlik, hogy milyen lesz a smoothie-nk ízvilága. A zöldalma például savanyítja, a spenótlevelek semlegesebb ízűek, a petrezselyem vagy más fűszernövények friss, „zöld ízűek”, a rukkola egy enyhe csípősséget ad neki, a kivi egyszerre édeskés és savanykás. Egy nem túlérett banán természetes cukortartalma önmagában még nem fog édes italt eredményezni.

Zöldturmix hozzávalók

Zöld smoothie alapanyagok: matcha, citrom, avokádó, leveleskel / Fotó: REDA&CO, Getty Images

5. Ha sok zöldséget, fűszernövényt vagy fanyar gyümölcsöt teszünk a zöldturmixba, egy kis mézet vagy más természetes édesítőt, például agavészirupot tehetünk bele, hogy visszabillentsük az ízegyensúlyt. Ezektől szintén selymesebb lesz az ital.

6. A zöld trükk: avokádó. Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag avokádó valójában több mint 70%-ban zsír, és csodás zöldturmix komponens.

7. A tej is sokat számít. Ha a szervezetet nem megterhelő, tisztító hatású turmixot szeretnénk készíteni, hagyjuk ki a tejet (vízzel is tökéletes a smoothie), vagy pedig válasszunk növényi „tejet”. A lényeg, hogy legyen bár tehéntej vagy növényi alapú, minél zsírosabb, annál krémesebb lesz a smoothie-nk. A növényi „tejek” közül a nem zsírcsökkentett kókusztej vagy kókusztejszín krémesíti legjobban.

Zöldturmix spenóttal, leveleskellel, almával mézzel

Zöldturmix a pohár alján növényi „tejjel” / Fotó: REDA&CO, Getty Images

8. Ha mégis tejtermékek mellett döntenénk, a joghurt vagy kis mennyiségű kefirrel is krémesebbé tehetjük a turmixunkat. A kefirrel vigyázzunk, hogy ne vigye el kesernyés irányba az ízeket. Angolszász receptek cottage cheese-t is ajánlanak, ami valójában egy nem erjesztett, nem érlelt friss sajt.

9. Krémesíthetjük az állagot a megfelelő olajos magvakkal is. Legszebben a kesudió krémesíti, de pár szem dió beleturmixolásával is javíthatunk a konzisztencián.

10. Chiamag, magyarul aztékzsályamag. Különleges tulajdonosága, hogy kis idő alatt zselés közeget képez folyadékkal találkozva. Azaz akár a turmixunkban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top