nlc.hu
Gasztro

Tescós téliszalámi visszahívása

Téliszalámit hívott vissza a Tesco

Érzékszervi elváltozás miatt döntött így a Nébih.

Érzékszervi elváltozás miatt a TESCO-Global Zrt. visszahívja a 400 grammos kiszerelésű téliszalámit – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 2022. augusztus 14-ei minőségmegőrzési idővel és 1032/2136 tételazonosítóval rendelkező terméket ne fogyasszák el.

A TESCO-Global Zrt. tájékoztatása szerint a téliszalámit bármely áruházukban, a blokk bemutatásának hiányában is visszaveszik, ami azért is jó hír, hiszen a téliszalámi is brutálisan megdrágult.

De mit jelent az érzékszervi elváltozás? Az élelmiszerek komplex megfelelőségének része az érzékszervi megfelelőség. Az érzékszervi vizsgálatokat szabvány szerint, képzett bírálók végzik. A bírálóknak kiváló a látása, színfelismerése, ízlelése, ismerik a bírált élelmiszerrel szembeni elvárásokat és előírásokat. A bírálatot megelőzően nem fogyaszthatnak érzékszerveiket befolyásoló ételt, italt, de a dohányzás, és az erős illatú kozmetikumok használata sem megengedett számukra. Fontosak a bírálat körülményei is. Zavaró környezetben (színben, hőmérsékletben, páratartalomban, megvilágításban, külső illatokban, zajban) nem tudnának objektív döntést hozni. Emiatt munkájukhoz erre a vizsgálatra kialakított laboratóriumi környezet szükséges. A bírálók egy bírálatvezető irányításával bizottságot alkotnak, akik egyénileg, elkülönített fülkékben a bírálat során leíró és értékelő módszereket alkalmaznak, valamint szükség esetén további laboratóriumi vizsgálatok mellett dönthetnek. A romlás jeleit mutató élelmiszer esetében például nincs szükség további vizsgálatokra, hiszen a romlott étel nem fogyasztható, és akár megbetegedést is okozhat – derül ki a Nébih oldaláról.

Nemrég egy hamisított Pick szalámit vont ki a Nébih.

szeletelt téliszalámi

A fotó illusztráció: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top