nlc.hu
Gasztro

Kedvenc budapesti piacok

Kedvenc piacaink Budapesten, ahol jó vásárolni

A piacozásnak megvan a maga bája, egy idő után kialakulnak a piacozási szokásaink is: lesz saját útvonalunk, kedvenc kofáink, étkezőhelyeink, és persze ismerősök, akikkel információkat cserélünk. Budapest bővelkedik a jobbnál jobb piacokban, ezekből szemezgettünk nektek.

Ha igazán jó alapanyagokra vágysz, akkor bizony érdemes időt szánni arra, hogy a piacokon válogasd össze a zöldségeket, gyümölcsöket, húsféléket. De nem csak a jóféle áru miatt érdemes kimenni, hanem mert jó kikapcsolódás is: nézegetni, szemezgetni, válogatni, beszélgetni a kofákkal, elcsípni egy-egy érdekes beszélgetést, tippeket kapni és adni a főzéshez, arról nem beszélve, hogy mennyi illat és ízkavalkád vár.

A vásárlási kedvünket kicsit beárnyékolhatja az infláció és a recesszió okozta áremelkedés, hogy ez miként csapódik le a piaci standokon, arról bővebben ebben a cikkünkben írtunk. De panaszkodás helyett most következzék egy kis piaci körkép.

1.) Fény utcai piac

Fény utcai piac

Minden, ami szem, szájnak ingere. Fotó: Facebook

Budaiaknak ajánljuk a bőséges választékú Fény utcai piacot, ahol a zöldségeken kívül remek sajtokat is találsz, ha pedig sonka különlegességekre vágysz, akkor irány az emeleti Sonkás. Ennek a kistestvére a Sajtos, ahol szintén főleg külföldi ínyencségek között szemezgethetsz. Ha őstermelőket keresel, akkor a főbejárat felől érkezve rögtön meg is találod az asztalaikat.

1024 Budapest, Lövőház utca 12.

2.) Termelői piac a belvárosban

Ha már az őstermelőknél járunk, és inkább az őstermelők termékeit vásárolnád, akkor érdemes ellátogatni az Élesztőházban található Pancs gasztroplaccra, ahol gyakoriak a gasztro események és a főzések is. Számolj azzal, hogy ez sem az a hely, ahol csak lézengnek az emberek, és az árak terén is magasabb árkategóriára számíts. 

3.) Központi Vásárcsarnok

Megkerülhetetlen a budapesti piacok között, ráadásul nemcsak itthon, hanem külföldön is ismert: Európa egyik legszebb piacának is megválasztották. A népszerűségéhez mérten kisebb tömegekkel találkozhatsz, ha bemész vásárolni, séfekkel, gasztro hírességekkel is simán összefuthatsz, ugyanis híres arról, hogy jó minőségű és színes a választéka. Az alagsori halast mindenképp érdemes felkeresni, és némely hentesnél olyan húsokat is találunk, ami máshol nehezen elérhetőek, például friss birkát vagy kecskét, és persze az olyan klasszikus piacos ételek is megtalálhatók, mint a sült kolbász.

A külföldiek is szeretik a Központi Vásárcsarnokot (Getty Images)

A külföldiek is szeretik a Központi Vásárcsarnokot (Getty Images)

093 Budapest, Vámház körút 1-3

4.) Bosnyák téri piac

Nem olyan jó hírű,  nem olyan nagy, és nem olyan fancy mint az előzők, de zuglóiként szeretek kijárni, főleg a klasszikus, gyermekkoromat idéző piac hangulata miatt. A húsos helyektől a sajtosokon át egészen az aszalt gyümölcsös standig, sokféle áru megtalálható. A nagyon különleges élelmiszereket ne itt keresd, a kínálati változó minőségű, de elég gyorsan lehet találni olyan árust, akinek gyönyörű portékája van. Nekem is van pár bejáratott lelőhelyem, ahol beszerzem a zöldséget és  a gyümölcsöt. A múltkor például Feri bácsitól csodás paradicsompalántát vettem. Már hozza is az első kisebb paradicsomokat. Ha kint jársz, érdemes figyelni, hogy a rutinos helyiek melyik árusokat keresi fel, a bejáratott lelőhelyekben ritkábban csalódik az ember.

Trópusi gyümölcsök a Bosnyák téri piacon.

Fotó: Facebook/Bosnyák téri piac

Ha pedig tényleg klasszikus piaci hangulatra vágysz, akkor ne hagyd ki  a csarnok mögött  futó Bosnyák utcán található piacot.

Budapest, Bosnyák tér 29, 1149

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top