nlc.hu
Gasztro

Veszélyben a parmezángyártás

Betehet az aszály a parmezánnak, veszélyben a népszerű sajt

Aggódnak a tejgazdaságok.
parmezán

Sós tengervíz a folyótorkolatban, eltűnő itatási és öntözési lehetőségek nehezítik az olasz gazdák mindennapjait Olaszországban. Hetven éve nem látott mélységbe süllyedt a Pó vízszintje, a folyó helyenként csaknem kiszáradt (a Pó folyó medencéjében egyes területeken 45–70 százalék körüli vízhiánnyal kell számolni), ami egyre súlyosabb gondot okoz. Félő, hogy a tejtermelés visszaesése miatt kevesebb parmezánt tudnak gyártani – írja az Index.

Egy Mantova melletti 300 tehenet tartó gazdaságban például a következő probléma áll fenn: ha a tehenek nem ihatnak napi 100–150 liter vizet, hogy a napi 30 literes tejhozamot elérjék, akkor kevesebb eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezán sajtot tudnak előállítani. Így kevesebb parmenzán kerül a fogyasztókhoz is.

A Parmigiano Reggiano konzorcium 150 ezer ügyfele egyelőre még kap vizet, ám kérdés, hogy meddig.

Kiemelt kép:illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése