nlc.hu
Gasztro

A fagyitölcsér története

Így került tölcsérbe a fagyi

A fagyitölcsér nem létezik annyira régen, mint hihetnénk.

A fagylalt történelme egészen az ókorig nyúlik vissza, a fagyitölcsér azonban jóval fiatalabb találmány.

A legelső fagyitölcsért nagy valószínűséggel egy Italo Marchiony nevű olasz emigráns készítette az 1800-as évek végén. A férfi a Wall Streeten, kocsiról árult fagylaltot, az akkori szokásnak megfelelően kis üvegpohárkákban, melyeket a vevőknek a nyalánkság elfogyasztása után elvileg vissza kellett szolgáltatniuk. Sokan azonban erről megfeledkeztek és elsétáltak a poharakkal, de gyakori volt az is, hogy elejtették azokat, vagy épp szállítás közben törtek el. Marchiony megunta ezt, és egy ehető csésze kifejlesztésén kezdett dolgozni. Éjszakákat töltött otthon a konyhájában és rájött, hogy ha még melegen kúp alakúra hajtogatja a gofrikat, azok a kihűlést követően is megtartják a formájukat. Eleinte kézzel készítette a tölcséreket, ám ez fárasztó és időigényes volt. 1886-ra ezért kifejlesztette az első gépet is a tölcsérek gyors és tömeges gyártására, melyre aztán 1902-ben adott be szabadalmat. A találmány azonban mégsem általa híresült el.

Tölcséres fagyi

Fotó: Dick Whittington Studio/Corbis via Getty Images

A fagyitölcsér ugyanis először az 1904-es St. Louis-i világkiállításon mutatkozott be szélesebb közönség előtt, mégpedig egy véletlen ötletnek köszönhetően. Egy Ernest A. Hamwi nevű szír férfi ropogós, gofriszerű süteményt – úgynevezett zalabist – kínált a standján. A szomszédos bódéban viszont fagylaltot árultak, ami olyan népszerűnek bizonyult, hogy az árus kifogyott az edényekből, melyekben felszolgálhatta. Hamwi azonban rövidesen megtalálta a megoldást a problémára: a gofrijaiból kúp formát sodort, mely a sütést követően percek alatt kihűlt, a fagylaltárus így ebbe töltve szervírozhatta a fagyit.

A tölcsér elsöprő sikert aratott és néhány élelmes vállalkozó már a helyszínen felfigyelt a gyártásban rejlő lehetőségre. Nem sokkal később Hamwi egy J. P. Heckle nevű befektetőnek adta el az ötletet, és részt is vett a tölcsérek gyártására szakosodott Cornucopia Waffle Company beindításában.

Fagyitölcsér gyár

Fagyitölcsér-gyár az Egyesült Államokban a XX. század első felében (Fotó: Buyenlarge/Getty Images)

1906-ban egy Stephen Sullivan nevű üzletember is belépett a piacra, aki Missouri államban kezdett fagyitölcsért gyártani és árusítani. Mindezzel párhuzamosan pedig Italo Marchiony is építgette a maga bizniszét: fagyitölcsér-üzemet alapított, illetve utcai árusokból álló hálózatot hozott létre, akik Manhattan utcáin árultak tölcséres fagyit.

Az 1920-as évekre vállalkozók tucatjai foglalkoztak már fagyitölcsérek gyártásával, 1924-re éves szinten összesen mintegy 245 millió tölcsért állítottak elő.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top