nlc.hu
Gasztro

Még több étterem és szálloda zárhat be a jövőben

Rezsiemelkedés: éttermek és szállodák zárhatnak be a jövőben

Beláthatatlan következményei lehetnek a rezsiárak emelkedésének az eddig is küszködő vendéglátóiparban.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli szerint a kormány nem segít eleget a helyzetbe került ágazaton.

Nagyobbat tarol a rezsiköltségek elszabadulása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amit az ágazatnak a Covid idején el kellett szenvednie

– mondta hétfőn este Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az ATV Egyenes beszéd adásában. Két évvel ezelőtt lehetett érezni, előbb vagy utóbb lesz hatékony oltóanyag, az emberek ismét visszatérnek majd a szállodákba és az éttermekbe. Ezenkívül állami segítséget is kaptak a túlélésre.

étterem

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Flesch Tamás azt is előrevetítette, hogy az infláció miatt a jövőben kevesebb lesz a vendég, az emberek kénytelenek lesznek lemondani a nyaralásról, az utazásról, pláne a rezsiemelkedés után.

A vendéglátás ezidáig is nehéz helyzetben volt, korábban a koronavírus állította nehéz akadályok elé a szféra szereplőit, majd súlyos munkaerőhiány nehezítette a megélhetésüket. Idén számos étterembezárásról adtunk hírt, de sokkal kevesebbről, mint amennyi a valós szám – sokan egyszerűen csak csendben végleg lehúzzák a rolót, nincs alkalom a búcsúra. 2022 legelső napjaiban a hazai gasztroforradalom egyik korai hírnöke, a Csalogány26, aztán a csopaki Szent Donát Borkúria, a Balaton egyik legszebb terasza búcsúzott el. Nyár közeledtével először Gianni budai étterme, a Terra, majd a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha köszönt le (a catering szolgáltatásuk marad). Ezután a rendszerváltás óta nyitva tartó Nádas Étterem Agárdon jelentett végleges bezárást, majd az immár 65 (!) éve működő Gulyáscsárda Szegeden, augusztusban pedig a Paulus Bormúzeum Étterem Móron.

Egyelőre beláthatatlan, miként fog átrendeződni a vendéglátás különböző szegmenseinek piaca, az állami segítség – akár adózási, járulékfizetési vagy rezsikedvezménnyel – azonban létkérdés volna a szektor számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top