nlc.hu
Gasztro

Élelmiszerek, amiket nem jó a kamrában tartani

Élelmiszerek, amik hamarabb tönkremennek, ha a kamrában tartod őket

Te tudtad, hogy ezek az élelmiszerek kamrában tartva könnyebben megromlanak?

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek az eltarthatósági ideje jelentősen csökkenhet, ha nem a hűtőben tároljuk őket. A következő listát szakemberek állították össze, érdemes végigfutni, mi kerüljön ezek után a kamra helyett inkább a hűtőbe.

Banán

Ha zöld a banán, akkor tarthatjuk a kamrában is, hiszen szobahőmérsékleten tovább érik. Abban a pillanatban viszont, hogy megérett és fogyasztásra kész, tanácsos áttenni a hűtőbe, mert különben hamarabb meg fog barnulni.

Szalámi

A rúd szalámikat érdemes megkezdés előtt és után is hűvös helyen, függesztve tárolni. A megkezdett részt ajánlott lefedni, hiszen a szalámi oxigénnel érintkező része elszíneződik, itt intenzívebben szárad, és az íze is megváltozik, avasodik, de ettől még új metszésfelületet vágva nyugodtan ehetjük a minőségmegőrzési idő végéig. A vákuumcsomagolt és védőgázas, valamint a csemegepultból vásárolt termékeket tároljuk a hűtő legalsó polcán, és jól lezárva több hétig elállhatnak.

A szalámi nem romlik meg, ha szobahőmérsékleten tartjuk, de alapvetően nem ez az ideális tárolási módja. A benne lévő zsír állaga, így íze is megváltozik, de ettől még biztonságosan fogyasztható a jelzett időpontig.

Élelmiszerek tárolása a kamra helyett a hűtőben

Fotó: Getty Images/Group4 Studio

Paradicsomszósz

Ha egyszer felbontottuk a paradicsomszószt, onnantól kezdve a hűtőben kell tárolni, mert könnyedén megromolhat.

Kukorica

Megvásárlása után a nyers kukoricát vagy azonnal készítsük el, vagy tároljuk a hűtőben. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint szobahőmérsékleten hagyva akár cukortartalmának felét is elveszítheti, ráadásul így gyorsabban megromlik.

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, mint a hagyományos fehér liszt, de a korpában és a csírában lévő olajok megromolhatnak.

Lekvárok

Magas cukortartalmuk miatt a lekvárfélék kevésbé romlandóak, de csomagolásukon nem véletlenül emelik ki, hogy felbontásuk után hűtve kell tárolni őket. Ennek hiányában fogyasztásuk már 48 óra elteltével is kockázatos lehet.

Friss fűszernövények

A fűszernövények közül az olyan kemény fajtákat, mint a rozmaring és a kakukkfű, érdemes megmosni, nedves papírtörlőbe, majd fóliába csomagolni, és így elhelyezni a hűtőszekrény frissen tartó rekeszében. A lágy fűszernövények, mint a koriander, a kapor és a petrezselyem, ugyancsak mehetnek a hűtőbe, de ezeket elegendő műanyag zacskóba tenni.

Kókuszolaj

A mogyoró- és dióvajakhoz hasonlóan szobahőmérsékleten a kókuszolaj is hajlamos az avasodásra, ezért a hűtőben nagyobb biztonságban van.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top