nlc.hu
Gasztro

Vizsgálja a GVH az elszállt élelmiszerárakat

Vizsgálatot indít a GVH, hogy miért szállt el az élelmiszerek ára

Ettől azonban még nem fognak csökkenni az árak és nem lesz rajtuk kevesebb az adó.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatósági eljárásban vizsgálja, hogy közrejátszhat-e a versenyjog megsértése az élelmiszerek árának drasztikus növekedésében. A GVH közleménye szerint ellenőrzik számos élelmiszeripari terméknél a hazai kereskedelemben tapasztalható üzleti gyakorlatot, és különös figyelmet szentelnek a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire. Az átfogó vizsgálatok feltérképezik, torzulhatott, korlátozódhatott-e a verseny e termékkörök piacain vagy az értéklánc más szintjén, felvetődhetett-e bármilyen jogsértés, amely felügyeleti eljárást alapozhat meg a szektor valamely szereplőivel szemben – írja a 24.hu.

Élelmiszerbolt

Képünk illusztráció (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A vizsgálat – többek között – kiterjed a legnagyobb hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok árazási és értékesítési gyakorlatára, de egyedi panaszokat és piaci jelzéseket is kivizsgálnak majd. A kiemelt fontosságú területtel külön elemzői csoport foglalkozik a nemzeti versenyhatóságnál. A GVH megkezdte az élelmiszer-inflációs környezet nemzetközi monitorozását, illetve az uniós országok versenyhatósági gyakorlatának feldolgozását is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top