nlc.hu
Gasztro

Lejárati idő után fogyasztható ételek

6 étel, amit a lejárati idő után is megehetsz

Ha hús- és tejtermékekről van szó, jobb, ha nem kísérletezel, van azonban jó pár olyan élelmiszer, amit a szavatossági idő letelte után is elfogyaszthatsz.
fekete ora feher tanyeron

Egyre többen vannak azok, akik alaposan átolvassák egy-egy élelmiszer címkéjét a boltokban, mielőtt azt a kosarukba, majd a tányérjukra tennék. Ilyenkor általában az összetevők listáját böngészik, pedig a lejárati időre is érdemes egy pillantást vetni.

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, azaz a Nébih tavaly indította útjára a hiánypótló Maradék nélkül programot, ami nagyon sok hasznos információt tartalmaz a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatóságáról. Ahhoz, hogy ne dobj ki feleslegesen olyan ételeket, amiket még nyugodtan megehetnél, illetve hogy ne fogyassz el olyan lejárt élelmiszereket, amik akár megbetegedést is okozhatnak, fontos, hogy tudd, mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő közötti különbség.

  • A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, és a lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Megeshet, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké, de ha bontatlan és sértetlen a csomagolása, valamint a gyártó ajánlásának megfelelően tároltad és kibontás után nem tapasztalsz számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is fogyasztható. Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még, írja a Nébih.
  • A fogyaszthatósági időt a friss, romlékony árukon tüntetik fel, lejárta után még megfelelő tárolás mellett sem szabad elfogyasztani az adott élelmiszert, mert az egészségügyi kockázattal jár. Ezekkel tényleg jobb, ha nem kísérletezget senki, pazarlás ide vagy oda, búcsút kell tőlük venni és legközelebb jobban ügyelni a határidőre.

Mutatjuk, melyek azok az ételek, amik a lejárati idő után fogyasztva sem okoznak galibát! Az itt szereplő ételek esetében is fontos, hogy mindig odafigyelj az illatukra, az ízükre és a kinézetükre. Ha valamelyik kicsit is gyanús, inkább ne fogyaszd el! 

burgonyaszirom
Megnézem
Összes kép (6)

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top