Júliustól a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el – írja a Telex.
Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz futnak be (NTAK), de az információkra rálátásra lesz az adóhatóságnak és a statisztikai hivatalnak is. Személyes adatok azonban nem jutnak el a hatóságokhoz, az egyéni fogyasztásokra nem derül majd fény.
A vendéglátósok júliustól már csak az NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftvereivel értékesíthetik a termékeiket, ezek között van egy ingyenes.
Az intézkedést a turisztikai ágazat fehérítésével, valamint azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján jobban látható válik az egyes térségek teljesítménye, és naprakész információk alapján lehet fejleszteni.
A vendéglátósok érthető módon nem örülnek a plusz adminisztrációnak.
„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban”
– fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a közelgő új szabályozásról.
Hasonló adatszolgáltatási kötelezettséget vezettek be a magyarországi szállodákra vonatkozóan 2019-ben, majd bővítették az érintettek körét, és ma már a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat anonim statisztikai adatokat a vendégforgalomról az NTAK-nak.