A krumplipüré örök és megunhatatlan. Isteni köret, krémes, telt, és bár miközben esszük, könnyednek tűnik, de a krumplipüré valójában egy kalóriabomba. Köztudott, hogy minél gazdagabban vajas és tejes, annál finomabb, miközben a krumpli keményítő- és energiatartalma ugyancsak megdobja a napi kalóriabevitelt. Ha tart még az újévi fogadalmunk, vagy csak szimplán jólesik az ünnepi lakomázások után a több zöldség, megmutatjuk, hogy milyen alapanyagokból készíthetünk még remek püréket.
Meglepően sok zöldség alkalmas ugyanis arra, hogy ízletes pürét főzzünk belőle. Ne gondoljunk babatápokba illő pürékre: ha a megfelelő fűszerekkel tesszük izgalmassá őket és ízlésünk szerint tejszínnel, növényi tejszínnel, tejjel vagy vajjal gazdagítjuk a zöldségpürénket, olyan kedvencek születhetnek a konyhánkban, amiket később is rendszeresen előveszünk.
Ha a köret zöldségpüré: a recept, hogy nincs recept
Az alábbi galériában tíz zöldségpürét mutatunk, amelyek egytől egyik azt bizonyítják, hogy a krumpli talán egy kicsit túlértékelt a konyhában. Alapeledel, ez nem vitás, de ahogy chipsek is készülhetnek megannyi zöldségből a krumplin túl, úgy ízletes pürék is.
Annyi a dolgunk, hogy a kiválasztott zöldséget meghámozzuk és puhára főzzük, majd elő a krumplinyomóval! Menjünk át alaposan a zöldségen, és a még forró-meleg főzetet keverjük be tejjel, tejszínnel, kókusztejszínnel, vajjal – válasszuk azt, amit kedvelünk, és illik az adott zöldséghez. Soha ne tegyünk hozzá egyszerre túl sokat, hanem csak fokozatosan adagoljuk, amennyit felvesz. Nem kell tocsognia a tejfélékben.
Végül párosítsuk a hozzá illő fűszerrel, vagy egyszerűen csak borsozzuk. A nagy klasszikus, a krumplipüré is csupán borssal és egy kis szerecsendióval készül! Ne gondoljuk túl, hagyjuk érvényesülni a zöldségek élénk, finom ízét.
Pürék a krumplipürén túl: kattints a galériára!
galéria
Megnézem
Összes kép (10)
Céklapüré
A céklapüré egyszerűen gyönyörű! Az íze egyszerre édes és mély, földes ízű. Valójában egy igazán megosztó ízvilág. / Fotó: Westend61, Getty Images
Fotó megosztása:
Zellerpüré
A zellerpüré a zeller gumójából készül. Szintén karakteres ízű, enyhén csípős, de teljesen rá lehet kattanni. A szerecsendió remek fűszere! / Fotó: Mariha-kitchen, Getty Images
Fotó megosztása:
Édesburgonyapüré
Az édesburgonyapüré egy igazi angolszász klasszikus. Nem csak hálaadáskor izgalmas, hanem az egész őszi-téli időszak remek körete. Jól illik hozzá a bors és a szerecsendió. / Fotó: Brian Hagiwara, Getty Images
Fotó megosztása:
Brokkolipüré
Szuperzöld! A brokkolipüré az egyik legegészségesebb zöldségpüré, és aki szereti a brokkoli ízét, ezt egyenesen imádni fogja. Az eredeti zöldségízen sokat lágyít egy kis tejszín. Hajrá! / Fotó: NataBene, Getty Images
Fotó megosztása:
Sütőtökpüré
A másik őszi-téli kedvenc a csodás színű sütőtökpüré. Jól áll neki egy kis rozmaring, és ha kanadai sütőtökből készítjük, egészen édeskés lesz. Hokkaido tökből „tökösebb" íze lesz. / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images
Fotó megosztása:
Karfiolpüré
A karfiolpüré van olyan könnyű és egészséges, mint a brokkolipüré. Az elmúlt évek egyik sztárzöldsége, ami főzés közben kissé kénes, erőteljes illatokat ereszt, de az eredmény egy szupertápláló, egészen kiváló téli köret. / Fotó: ALLEKO, Getty Images
Fotó megosztása:
Zöldborsópüré
A zöldborsópürét úgy képzeljétek el, mint egy sűrített zöldborsófőzeléket. Egyszerűen isteni, annyira finom, hogy nem csak meleg köretként, hanem még hidegen is lecsúszik, akár mártogatósként is bevethetjük. / Fotó: Magone, Getty Images
Fotó megosztása:
Babpüré
A puhára főzött bab és a fehérbab olyan tökéletes püré alalapanyag, hogy nem is feltétlenül szükséges hozzá tej, tejszín vagy egyéb adalék. A babpüré jóbarátja a fűszerek közül a kakukkfű. / Fotó: PicturePartners, Getty Images
Fotó megosztása:
Sárgarépapüré
Megosztó ízvilág, de érdemes tenni vele egy próbát. A sárgarépapüré klasszikus bébipapi, de mi egytől 110 éves korig ajánljuk! Ha egy kis extrát csempésznénk bele, csipetnyi gyömbérrel fűszerezzük! / Fotó: dashu83, Getty Images
Fotó megosztása:
Paszternákpüré
Paszternák csak a jobb zöldségeseknél és piacokon kapható, de megéri felkutatni. Tökéletes püréalapanyag, van tartása, és édeskésebb az íze, mint a fehérrépának (petrezselyemgyökérnek), amivel nem össztévesztendő! / Fotó: Maren Caruso, Getty Images
Fotó megosztása: