A rendszeres főzés miatt idővel makacs zsíros filmréteg lepi el a konyhai bútorokat. Jó hír azonban, hogy a zsír és a szennyeződés hatékonyan eltávolítható egyszerű háztartási szerekkel. A főzés során keletkezve a levegőbe kerülő zsírrészecskék a porral egyesülve ragadós réteget képeznek, így a takarítás nem egyszerű. A tűzhely közelében lévő bútorok különösen ki vannak téve ennek, mivel
itt szabadul fel a legtöbb zsír.
Ha nem töröljük le rendszeresen a szekrényeket, bosszantó lesz a makacs zsírréteg, amit hagyományos tisztítószerekkel nehéz eltávolítani. Pedig a zsírlerakódás ellen létezik egy egyszerű, de hatékony házi gyógymód, a szódabikarbóna – írja a Focus.
A szekrények alapos tisztításához szükséges paszta szódabikarbónából és vízből áll.
Miután puha szivaccsal felkentük,
rövid ideig hatni kell hagyni, majd nedves ruhával letörölni. Enyhén koptató hatásának köszönhetően a szódabikarbóna különösen hatékonyan távolítja el a zsírt és a szennyeződéseket. Erősebb szennyeződések esetén folyékony mosószerrel kombinálva további zsíroldó erőt biztosíthat. A szódabikarbóna mellett az ecet is jó tisztítószer. A meleg víz és ecet keveréke nemcsak, hogy eltávolítja a zsírt, de antibakteriális hatása is van. Érzékenyebb felületek kezelésekor azonban figyelj: meg ne marja a sav.
A zsíros filmrétegek újbóli képződésének elkerülése
érdekében javasolt a konyhai szekrényeket közvetlenül a főzés után vagy rendszeres időközönként áttörölni egy nedves mikroszálas kendővel. Illetve ha vékony étolaj filmet viszünk fel a megtisztított felületekre, azzal is megelőzhető a szennyeződés ismételt letapadása.
Forrás: Pixabay