Az időskori demencia – pontosabban a demencia, hiszen a betegség sajnos nem csak a hetvenpluszosokat érintheti – egyszerűen csak megtörténik, van, akinél előjön, van, aki megússza; legalábbis ez a közvélekedés. A tudomány azonban régóta cáfolja ezt a közhelyet, az életkor előrehaladtával kialakuló mentális zavaroknak és központi idegrendszeri bántalmaknak ugyanis nagyon rengeteg köze van ahhoz, hogy hogy éltünk addig. Például a táplálkozáshoz is.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a demencia is megelőzhető, méghozzá nem csak agytornával, fizikai aktivitással és megfelelő alvással, de helyes táplálkozással is. Hogy ez mit jelent, arra rengeteg hiteles forrást találunk a neten, például az nlc-n is; egy csapat kutató most azt gyűjtötte össze, hogy mit ne együnk, ha meg akarjuk őrizni szellemi frissességünket.
Brazil tudósok régóta vizsgálják a táplálkozás és a demencia összefüggését, most több mint 10 ezer, átlagosan 52 éves résztvevőt nyolc évig megfigyelve gyűjtöttek össze és elemeztek adatokat. Az eredményeket a JAMA Neurulogy szaklapban tették közzé. Szerintük a fő mumust az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentik: ezek bevitele kortól, nemtől, etnikumtól függetlenül összefügg a kognitív hanyatlással, azaz szó szerint elbutulunk tőlük. Az eredmények ijesztők:
az ilyen élelmiszereket rendszeresen fogyasztók hanyatlása 28 százalékkal súlyosabb volt a 8 év alatt, mint az egészségesen táplálkozóknak.
Jó részüknél megfigyelték az Alzheimer-kór kora jeleit a kutatás végére.

Forrás: Getty Images
Íme tehát az ételek amiket mindenképp kerülni kell – most már nem csak általában az egészségünk érdekében, de azért is, hogy elkerüljük ezt a szörnyű degeneratív elváltozást.
Készételek
Ezt aligha kell magyaráznunk: tele vannak adalékanyagokkal, ízfokozókkal, és olyan összetevőkkel, amelyektől addiktívak leszunek. Kettőt külön kiemelnek a kutatók: a cukrot és a zsírt. Mindkettőből kerülni kell az egészségügyi ajánlott értékeknél magasabbat. A jó minőségű, kész pizza például megengedett, de csak kisebb mennyiségben.
Feldolgozott vagy vörös húsok
Ide tartoznak a kolbászok, felvágottak is. Egyértelmű volt az összefüggés ezek fogyasztása és az Alzheimer-tünetek megjelenése közt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ráadásul rákkeltőnek minősítette a feldolgozott húst, amelyet például sózással, pácolással, füstöléssel vagy erjesztéssel készítettek. A Német Táplálkozási Társaság (DGE) például azt javasolja, hogy hetente legfeljebb 300 grammot fogyasszunk ezekből.
Ezek után jogos a kérdés:
Jó, de akkor mit együnk?
A brazil és amerikai – mert ők is elvégezték a maguk vizsgálatát, amely ráadásul tízszer annyi résztvevővel és majdnem ötven évig tartott – kutatóknak szerencsére erre is van válaszuk. A hús például önmagában nem árt, de a vörös és feldolgozott húsokat ki kell cserélni egészségesebb alternatívákra. Azaz:
Csirkehús
A fentieket fogyasztókhoz képest azzal, hogy inkább csirkét eszünk, 16 százalékkal csökkenthetjük a demencia kockázatát.
Dió, hüvelyesek
Ha beépítjük ezeket a diétánkba – különösen a ultrafeldolgozott, zsíros, cukros és vörös húsos ételek kárára – 19 százalékkal jobb esélyeink lesznek idős korban.
Halak
Ezzel tesszük a legjobbat idegrendszerünkkel: 28 százalékkal csökken így a demencia kialakulásának kockázata. A kutatók eleve a mediterrán diétát javasolják, azaz sok friss gyümölcsöt és zöldséget, olívaolajat, hüvelyeseket, kevés húst és sok tengeri halat kell fogyasztani.