nlc.hu
Gasztro
Ezt a fontos lépést tedd meg az étkezésedben, hogy elkerüld az időskori demenciát

Durván növelik a demencia kockázatát: sokan naponta fogyasztják ezeket az ételeket

Évtizedeken át vizsgálták az étkezés és az időskori hanyatlás kapcsolatát; aki eleve egészségesen táplálkozott, örülhet, a többieknek itt a kötelező recept!

Az időskori demencia – pontosabban a demencia, hiszen a betegség sajnos nem csak a hetvenpluszosokat érintheti – egyszerűen csak megtörténik, van, akinél előjön, van, aki megússza; legalábbis ez a közvélekedés. A tudomány azonban régóta cáfolja ezt a közhelyet, az életkor előrehaladtával kialakuló mentális zavaroknak és központi idegrendszeri bántalmaknak ugyanis nagyon rengeteg köze van ahhoz, hogy hogy éltünk addig. Például a táplálkozáshoz is.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a demencia is megelőzhető, méghozzá nem csak agytornával, fizikai aktivitással és megfelelő alvással, de helyes táplálkozással is. Hogy ez mit jelent, arra rengeteg hiteles forrást találunk a neten, például az nlc-n is; egy csapat kutató most azt gyűjtötte össze, hogy mit ne együnk, ha meg akarjuk őrizni szellemi frissességünket.

Brazil tudósok régóta vizsgálják a táplálkozás és a demencia összefüggését, most több mint 10 ezer, átlagosan 52 éves résztvevőt nyolc évig megfigyelve gyűjtöttek össze és elemeztek adatokat. Az eredményeket a JAMA Neurulogy szaklapban tették közzé. Szerintük a fő mumust az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentik: ezek bevitele kortól, nemtől, etnikumtól függetlenül összefügg a kognitív hanyatlással, azaz szó szerint elbutulunk tőlük. Az eredmények ijesztők:

az ilyen élelmiszereket rendszeresen fogyasztók hanyatlása 28 százalékkal súlyosabb volt a 8 év alatt, mint az egészségesen táplálkozóknak.

Jó részüknél megfigyelték az Alzheimer-kór kora jeleit a kutatás végére.

Demencia

Forrás: Getty Images

Íme tehát az ételek amiket mindenképp kerülni kell – most már nem csak általában az egészségünk érdekében, de azért is, hogy elkerüljük ezt a szörnyű degeneratív elváltozást.

Készételek

Ezt aligha kell magyaráznunk: tele vannak adalékanyagokkal, ízfokozókkal, és olyan összetevőkkel, amelyektől addiktívak leszunek. Kettőt külön kiemelnek a kutatók: a cukrot és a zsírt. Mindkettőből kerülni kell az egészségügyi ajánlott értékeknél magasabbat. A jó minőségű, kész pizza például megengedett, de csak kisebb mennyiségben.

Feldolgozott vagy vörös húsok

Ide tartoznak a kolbászok, felvágottak is. Egyértelmű volt az összefüggés ezek fogyasztása és az Alzheimer-tünetek megjelenése közt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ráadásul rákkeltőnek minősítette a feldolgozott húst, amelyet például sózással, pácolással, füstöléssel vagy erjesztéssel készítettek. A Német Táplálkozási Társaság (DGE) például azt javasolja, hogy hetente legfeljebb 300 grammot fogyasszunk ezekből.

Ezek után jogos a kérdés:

Jó, de akkor mit együnk?

A brazil és amerikai – mert ők is elvégezték a maguk vizsgálatát, amely ráadásul tízszer annyi résztvevővel és majdnem ötven évig tartott – kutatóknak szerencsére erre is van válaszuk. A hús például önmagában nem árt, de a vörös és feldolgozott húsokat ki kell cserélni egészségesebb alternatívákra. Azaz:

Csirkehús

A fentieket fogyasztókhoz képest azzal, hogy inkább csirkét eszünk, 16 százalékkal csökkenthetjük a demencia kockázatát.

Dió, hüvelyesek

Ha beépítjük ezeket a diétánkba – különösen a ultrafeldolgozott, zsíros, cukros és vörös húsos ételek kárára – 19 százalékkal jobb esélyeink lesznek idős korban.

Halak

Ezzel tesszük a legjobbat idegrendszerünkkel: 28 százalékkal csökken így a demencia kialakulásának kockázata. A kutatók eleve a mediterrán diétát javasolják, azaz sok friss gyümölcsöt és zöldséget, olívaolajat, hüvelyeseket, kevés húst és sok tengeri halat kell fogyasztani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top