nlc.hu
Gasztro
Rántott cukkini: így lesz egy unalmas étel igazán ízletes

Így lesz ízes és ropogós a rántott cukkini – Háromféleképpen is feldobhatod

A rántott cukkini nem csak unalmasan készülhet. Mutatjuk, hogyan dobd fel ezt az ételt!

A rántott cukkini is ékes bizonysága ama igazságnak, hogy a magyarok mindent és bármit bepaníroznak és kirántanak. Bizony, még a bacont és a Túró Rudit is. Más kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán, és megéri-e a fáradozást. A válasz egyértelmű igen, bő olajban – vagy air fryerben – kisütve minden sokkal finomabb és még laktatóbb is.

Mi a helyzet akkor, ha nem egy szaftos csirkecombot vagy szelet sertéshúst bundázunk? Nézzük csak ezt a hétköznapi hozzávalót, a cukkinit: ez a jellegtelen ízű, egyszerű zöldség egyenesen arra született, hogy kirántsák. A nagy kérdés persze az, hogy mitől lesz finom? Mert a sima bundázástól és az olajtól még nem ájulunk el, ennél azért több kell, hogy igazán elégedettek legyünk az életünkkel étkezés után.

3 módszer, hogy a rántott cukkini igazán finom legyen

A rántott cukkini ízesítésére három út kínálkozik. Megfigyelésem szerint mind a három eljárásnak van létjogosultsága, és további jó hír, hogy egyik egyszerűbb, mint a másik. Nagyjából két percet vesznek el az életünkből, az élményhez viszont sokkal, sokkal többet adnak hozzá.

1. Fűszerezzük magát a cukkinit!

Nézzük az első módszert, a cukkini fűszerezését! A legegyszerűbb, ha sózzuk, majd jól beszórjuk fokhagymagranulátummal, esetleg megbolondítjuk kevés oregánóval. Ennél eggyel szofisztikáltabb megoldás, ha római köménnyel, gyömbérrel és szintén fokhagymával fűszerezzük, ha van otthon, tehetünk hozzá kevés őrölt korandermagot és sumacot is, ezzel arab ízvilágot kölcsönözve neki az előző, olasz aromával szemben.

2. Ízesítsük a panírt!

A második lehetőség a panír ízesítése. A fűszereket nem tanácsolom, mert könnyen megégnek, ellenben némi parmezántól minden finomabb lesz, a panír is. Egyszerűen reszeljük le és keverjük a morzsába és panírozzuk be a cukkini korongokat, mintha mi sem történt volna.

Joghurtbundás rántott cukkini

Joghurtbundás rántott cukkini / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

3. Adjunk hozzá finom mártásokat!

A harmadik lehetőség pedig a mártogató. Ha ezt választjuk, akkor nem kell fáradni a cukkini ízesítésével, a mártás úgyis mindent vinni fog. A legegyszerűbb és legütősebb megoldás, ami minden háztartásban rendelkezésre áll: a fokhagymával kikevert tejföl vagy görög joghurt.

Ezt persze tovább fejleszthetjük további ízesítők hozzáadásával, az olívaolajnak például mindig van helye a mediterrán konyhára hajazó ételekben. Persze ne felejtsük el megsózni! Tehetünk bele bazsalikomot, oregánót is, csak finomabb lesz tőle, sőt, ha nem tudunk elszakadni a fűszerpaprikától, egészen nyugodtan tegyünk bele azt is. A saját konyhánkban azt csinálunk, amit akarunk.

Az alaprecept

Ez pedig az alaprecept, hogy tudjuk, mit kell ízesíteni.

Cukkini panírozása

Cukkini panírozása / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 2-3 cukkini – kimagozni csak az öregebb példányokat kell
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A cukkinit megmossuk, majd nagyjából 1,5 centi széles korongokra szeleteljük. Besózzuk, kicsit várunk, majd letöröljük róla a nedvességet egy papírtörlővel. Ha akarjuk, a fentiek szerint fűszerezzük.
  2. A szokásos módon lisztbe, tojásba és panírmorzsába mártjuk, majd forró olajban kisütjük.

Ennyi az alaprecept, de hát a palacsinta is ék egyszerű, mégis hányféleképpen el lehet készíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top