
Sokan hajlamosak vagyunk kihagyni étkezéseket, legyen szó reggeliről vagy vacsoráról. De vajon mennyivel jobb kihagyni az egyiket, mint a másikat? Malhar Ganla, fitnesz influenszer szerint a vacsora sztornózása előnyösebb, mint a reggeli átugrása. „Állj le a reggeli kihagyásával! Semmi haszna. A tested éhesen ébred. A vacsora után 8-10 órát koplalt, és a vércukorszinted alacsony. Tehát nincs üzemanyag a szervezetben. Jobb, ha inkább reggel töltöd fel ahelyett, hogy egy kiadós, bőséges vacsorával zárod a napot!” – javasolja.
Tényleg jobb kihagyni a vacsorát, mint a reggelit?
Az étkezések kihagyása, különösen a reggeli vagy a vacsora elhagyása, eltérő hatással lehet az egészségünkre. A reggelit gyakran a nap legfontosabb étkezéseként emlegetik, mivel az éjszakai koplalás után biztosítja az anyagcsere beindításához szükséges energiát és a szervezet üzemanyaggal való feltöltését. Szakértők szerint a reggeli kihagyása gyakran fáradtsághoz, rossz koncentrációhoz és fokozott éhségérzethez vezethet a nap folyamán, ami egészségtelen ételválasztásokat eredményezhet. Ezzel szemben a vacsora kihagyása segíthet a kalóriabevitel csökkentésében és az emésztés javításában, mivel a késő esti étkezés összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, a savas refluxszal és az alvásminőség romlásával. Azonban nem mindenki számára ajánlott a vacsora kihagyása; például a várandós nők, gyermekek és bizonyos egészségügyi állapotú emberek, mint a cukorbetegek, számára fontos a rendszeres étkezés.
„A vacsora kihagyása a reggeli helyett potenciális előnyökkel járhat, de ez nagyban függ az egyén életmódjától, egészségi állapotától és napi rutinjától” – hívja fel a figyelmet Divya Malik, táplálkozási szakértő.
Az időszakos böjtölést gyakorlók számára a vacsora átugrása előnyös lehet, de fontos, hogy ez megfelelő útmutatás mellett történjen, hogy biztosított legyen a szükséges tápanyagok megfelelő bevitele.
Ha a vacsora kihagyása mellett döntünk, fontos a megfelelő hidratáltság fenntartása és a másnapi túlevés elkerülése!
Ha mégis vacsorázunk, válasszunk könnyű, kiegyensúlyozott ételeket, például salátát sovány fehérjével vagy egy tál levest teljes kiőrlésű gabonával!
Azt azonban ne felejtsük, hogy az étkezések kihagyásának hatása egyénenként változhat, és fontos figyelembe venni az egyéni egészségi állapotot és életmódot.
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images