Mi tagadás, zabkeksz minden boltban kapható, ami mindig az egyszerűbb utat jelenti. A házi sütemények előnyeit azonban aligha kell taglalni azoknak, akik receptek olvasgatásával töltik az idejüket. Tudjuk, hogy mit tartalmaz, az összetevők listája jóval rövidebb, mert nem tartalmaz élelmiszeripari adalékanyagokat. Ráadásul általában jóval olcsóbb, mint a bolti, de leginkább: sütni rendkívül szórakoztató dolog, és még a lakásban is csodás illat lesz tőle.
A zabkeksz a sütik kicsi szanitéce. Ha nem toljuk tele cukorral, egy igazán egészséges harapnivalót kapunk, hiszen a zabpehely rengeteg rostot tartalmaz. A sok rost jót tesz a bélflórának, a bélflórában pedig ott lakozik az immunrendszer, szóval, aki zabkekszet eszik, jót tesz az egészségének. Lelkiismeretfurdalás nélküli örömök, erőfeszítés nélküli haszon – nagyjából, mint a biciklizés: el sem tudjuk dönteni, hogy sportolunk-e vagy szórakozunk.

Zabkekszet sütni egyáltalán nem ördöngösség (Fotó: Annie Otzen, Getty Images)
Zabkekszet sütni pedig nem bonyolult dolog, a masszát nagyjából öt perc alatt el tudjuk készíteni, és mire felmelegszik a sütő, már ott csücsülnek a sütőlemezen a sütésre váró dombocskák. Akár reggelire is el lehet készíteni, de végül is ezért ne keljünk fel egy perccel sem korábban, hiszen dobozban jó sokáig eláll, így bármikor elő tudjuk kapni, hogy egy bögre tej mellé még félálomban elmajszolják a gyerekek.
Ami a vaj-margarin kérdést illeti, tudom én, hogy most divat mindent vajjal készíteni a minőség és a gasztrosznobizmus jegyében, nekem viszont három érvem is van a margarin mellett: a zsírsav-összetétele sokkal, sokkal egészségesebb, az ára jóval olcsóbb, és határozottan könnyebb vele dolgozni, mivel hamarabb megpuhul, mint a vaj, miután kivettük a hűtőből.
Zabkeksz recept
Most egy alapreceptet adunk meg. Ehhez a mennyiséghez lehet, de nem muszáj hozzáadni tíz deka plusz hozzávalót, ami ízesíteni fogja. Ráunni már csak ezért sem lehet, a zabkeksz ugyanis csodálatosan variálható. Gazdagíthatjuk csokival, mazsolával, durvára vágott diófélékkel, keverhetünk bele kókuszt, vagy más aszalt gyümölcsöt, engedékeny pillanatainkban pedig apró pillecukrot vagy színes drazsékat is.

Reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy, bármikor jól jön egy zabkeksz (Fotó: OlgaLepeshkina, Getty Images)
Hozzávalók:
- 20 dkg margarin (vagy persze vaj)
- 10 dkg méz vagy barnacukor
- 2 tojás
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg zabpehely, ha túl nagy szemű, forgassuk meg kicsit a kutterben vagy a kávédarálóban
- 1 csomag sütőpor
- fél teáskanál só
- 10 dkg ízesítő, lásd fent
Elkészítés:
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alul-felül sütéssel.
- A margarint a mézzel habosra keverjük (robotgéppel a legegyszerűbb), majd beleütjük a tojásokat és egyneműsítjük.
- A lisztet, a zabpelyhet, a sót és a sütőport összekeverjük és apránként belekeverjük a tojásos mixtúrába.
- Végül az ízesítőt is belekeverjük.
- Most vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából. Ha nem akarjuk, hogy a körmünk alá szoruljon a massza, egy kiskanállal adagoljuk a markunkba.
- A golyócskákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, egy normál méretű lemezre 16 db fér el. A golyókat a vizes tenyerünkkel kilapítjuk. Menet közben még formálódni fognak a hőtől.
- Kb. 15 perc alatt készre sütjük és kezdődhet a lakoma.
Miután kihűlt, tegyük műanyag- vagy fémdobozba, így jó sokáig eláll majd.