Pusztán vízzel történő öblítése nem távolítja el a növényvédőszer maradványokat, baktériumokat, sőt a héjra tapadó penészt sem az áfonya bogyóiról. Bár a víz önmagában eltávolíthat bizonyos szennyeződéseket, Bryan Quoc Le, Ph.D. élelmiszertudós szerint nem elég a kórokozók vagy a növényvédőszer-maradványok eltávolításához – írja a Marthastewart.com. A fehér ecet vagy a szódabikarbóna azonban kiváló tisztítószer. Az ecetet alacsony pH-értéke (savas) különösen hatékonnyá teszi bizonyos növényvédőszer-maradványok feloldásában és a baktériumok szaporodásának gátlásában. A szódabikarbóna pedig lúgos kémhatása révén semlegesíti a baktériumokat.
Utóbbinak van egy buktatója: keserű ízt hagy,
ha nem öblítik le alaposan. Az így megpucolt áfonyát nyugodtan megehetjük és eltarthatósága is hosszabb lesz. Íme, hogyan moshatja meg hatékonyan az áfonyát
Ecetes mosás
- Keverjen össze 3 rész hideg vizet 1 rész fehér ecettel egy nagy tálban.
- Adja hozzá az áfonyát, és hagyja ázni 5-10 percig.
- Óvatosan rázogatja a bogyókat a kezével, hogy segítsen fellazítani a szennyeződéseket.
- Szűrje le és alaposan öblítse le hideg víz alatt, hogy eltávolítsa a maradék ecetet. Tárolás előtt teljesen szárítsa meg tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn.
Szódabikarbónás mosás
- Oldjon fel 1 teáskanál szódabikarbónát 2 csésze hideg vízben.
- Adja hozzá az áfonyát, és áztassa 5-10 percig.
- Alaposan öblítse le, hogy eltávolítsa a maradványokat.
- Tárolás előtt teljesen szárítsa meg tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn.
- Kerüljük az áfonya 15 percnél hosszabb áztatását. A héja elkezdhet lebomlani, ha túl sokáig áztatja, és az ízek feloldódhatnak a tisztítóoldatban.
A boltok gyümölcs- és zöldségmosó szerei nem sokkal jobbak, mint az otthoni alternatívák. „Csak az iparban használt, nagyon specifikus peroxidvegyületeket tartalmazó mosószerek hatékonyabbak, de ezek nem elérhetők a nagyközönség számára” – mondja Dr. Le.
Az áfonyát közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg!
A héjon maradt nedvesség felgyorsíthatja a romlást. Miután megmostuk és megszárítottuk, használjuk fel őket, vagy ha hűtőszekrényben kell tárolnunk, tegyük egy légáteresztő, papírtörlővel bélelt edénybe. Fagyasztás előtt mossuk-szárítsuk meg alaposan, és fagyasszuk le egyetlen rétegben, mielőtt zacskóba vagy dobozba tennénk.
Kép: Pixabay