nlc.hu
Gasztro

Mogyoróvaj: Elvis halálában is közrejátszhatott, Amerika imádja, de van helye a magyar konyhában?

Mogyorókrém, ami nem Nutella: az amerikaiak mindennapi kedvence, a mogyoróvaj tényleg olyan jó?

A mogyoróvaj nem őshonos táplálékunk, sőt a kóstolása kifejezetten szokatlan élmény elsőre. Emlékszem, gyerekként a ’90-es évek elején nem értettem, hogy az hollywoodi filmekben mi az a bizonyos mogyorókrém, amit reggelire egy szelet kenyérre vagy pirítósra kennek. A mi mogyorókrémünk kakaós volt, és édes. Csokikrém jellegű. A mogyoróvaj azonban más liga, az angol neve is vajra utal: peanut butter.

A mogyoróvaj alapvetően nem desszert, habár mégis kedvelt desszertalapanyag. Jóllehet még csak nem is édes, hanem egy külön gasztronómiai kategória: sűrű, masszív, sós, karakteres ízű krém, amely kirobbanthatatlanul beépült az amerikai gasztrokultúrába. Jellemző tendencia, hogy az amerikai gasztroőrületek terjednek világszerte, így ma már sok magyar háztartás kelléke is egy üveg mogyoróvaj.

Mogyoróvajas kenyér

Mogyoróvaj: kenyérre, pirítósra, kekszre / Fotó: fcafotodigital, Getty Images

Dr. Kellogg, a hóbortos egészségguru ebben a történetben is felbukkan

Lényegi különbség a mi mogyorókrémeink és a mogyoróvaj között, hogy az előbbi alapanyaga a törökmogyoró, utóbbié a földimogyoró, azaz a peanut. Ez a növény Dél-Amerikából származik, majd a 20. század elejére az Egyesült Államokban vált igazi dömpingáruvá. Ennek egészen praktikus okai vannak: olcsó, fehérjedús és jól tárolható, vagyis ideális alapanyag az iparosodott, modernizálódó társadalom számára.

A ma ismert mogyoróvajat a 19. század végén fejlesztették ki, és a legtöbb forrás a legendás dr. John Harvey Kellogg nevét említi.

Igen, ő reggeli kukoricapehely-márka atyja, korának ikonikus személyisége, akiről még egy igen szórakoztató film is készült. Az 1994-es Promenád a gyönyörbe című alkotást a legjobb szívvel ajánljuk, mert egyszerre informatív és rendkívül humoros szatíra.

Dr. Kellogg 1895-ben szabadalmaztatta a maga mogyorópaszta receptjét, ami az egyik első rögzített mogyoróvaj recept. A megrögzött vegetáriánus egészséggurunak az eredeti célja egyébként nem az volt, hogy élvezeti cikket hozzon létre, hanem hogy egészséges, növényi fehérjében gazdag alternatívát kínáljon a húsfogyasztás helyett.

John Harvey Kellogg amerikai doktor és George Bernard Shaw ír író

1936, Miami: John Harvey Kellogg amerikai doktor és George Bernard Shaw ír író egy asztalnál / Fotó: Archive Photos/Stringer, Getty Images

Mogyoróvaj: a fronteleség, komfortétel, ízemlék

Az igazi áttörést a ’20-’30-as évek hozták meg, amikor a gyártási technológiák fejlődésével a mogyorókrém immár tömegtermékké válhatott. Tipikus amerikai élelmiszeripari sztori: ekkor született meg a ma is ismert két nagy márka, a Skippy és a Jif, amelyek azóta is meghatározzák a piacot.

A második világháború idején a mogyorókrém már az amerikai katonák élelmiszercsomagjainak alapdarabja volt – magas energiatartalma és hosszú eltarthatósága miatt tökéletes frontélelmiszer. A háború után aztán a mogyoróvaj az amerikai háztartások szimbóluma lett: olcsó, tápláló, felnőtt- és gyerekbarát. Máig az amerikaiak gyerekkorának egyik legfontosabb ízemléke: a PB&J szendvics (peanut butter and jelly sandwich), azaz a mogyoróvajas-gyümölcsdzsemes szendvics legalább olyan ikonikus, mint a hamburger vagy a hotdog.

Mogyoróvajas és dzsemes toastkenyerek

Az ikonikus PB&J szendvics: mogyoróvajas és dzsemes toastkenyerek / Fotó: istetiana, Getty Images

Mogyoróvaj a receptekben

Az amerikai változat tehát nem desszert, hanem egy sós, fehérjedús krém egyfajta jellegzetes, földes ízzel, amely a földimogyoró természetes olajosságát és mélyebb tónusú ízjegyeit hordozza.

Két fő típusa:

  • a creamy, avagy a sima, krémes, egyenletesen kenhető állagú,
  • valamint a földimogyoró-darabkákat tartalmazó crunchy, ropogós változat.

Millió amerikai háztartásban mindkettő következetesen fellelhető.

A mogyoróvaj bizony elképesztően sokoldalú alapanyag. A legklasszikusabb felhasználási módja a szendvics, az USA-ban az iskolai tízóraik örök slágere a már említett PB&J szendvics, de az amerikai konyhának abszolút alapeleme. Nem csak süteményekben, hanem turmixokban, smoothie-kban. Reggelikben, zabkásán, pirítóson, gyümölcsökkel, kekszek töltelékeként, továbbá ázsiai ihletésű ételekben, például thai mogyorós szószokban tészták feltéteként.

Mogyoróvajas smoothie

Íme, egészséges is lehet: mogyoróvajas smoothie aszalt datolyával, kókusszal, chiamaggal / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Elvis Presley legendás kedvence

Az USA-ban a mogyorókrém nemcsak gyerekeknek szól, hanem igazi komfortétel, amellyel azonban érdemes okosan bánni. És nem akármivel és akármekkora mennyiségben fogyasztani.

A Love Me Tender legendája nem csak a szerelemben, de a gasztronómiában is szerette a kényeztetést. Ez meg is látszott rajta: Elvis halálakor 150 kg körül volt, ebben nagy szerepe lehetett kedvenc szendvicsének: a 30 centi hosszú, mogyoróvajjal, baconszalonnával, banánnal és eperdzsemmel töltött szénhidrát- és cukorbombának

– írja a Nosalty.

Az elképesztően bizarr összetételű szendvicsben sercegő, zsírt eresztő, vastagabb szalonnacsíkok mellett banán, eperlekvár és bizony, mogyoróvaj is szerepel. A sok ezer kalóriás szendvics imádata minden bizonnyal egy koporsószeg volt Elvis Presley sírján.

Madame Tussauds Múzeum, Hollywood: Elvis Presley bábuja mellett egy versenyző

Nem mindenki tanul Elvis hibájából. Madame Tussauds Múzeum, Hollywood: Elvis Presley bábuja mellett egy versenyző az Elvis-féle szendvicsevő versenyen / Fotó: Amanda Edwards, Getty Images

Nem csak élelmiszer: az amerikai középosztály szimbóluma

A PB&J szendvics olyannyira beépült az amerikaiak identitásába, hogy statisztikák szerint egy átlagos amerikai ember több mint 1500 ilyen szendvicset eszik meg élete során.

A mogyoróvaj mindazonáltal nem csupán élelmiszer, hanem kulturális hivatkozási pont is. Az amerikai filmekben, irodalomban, zenében is gyakran visszatérő motívum – a gyerekkor, az otthon melege és a középosztálybeli amerikai élet egyik szimbóluma. De ennél is több: az önellátás, a praktikum és az amerikai „you can do it” szellem megtestesítője is. Egy egyszerű, olcsó, mégis tápláló élelmiszer, ami jól tükrözi az amerikai mentalitást. Azt, hogy a praktikum és az energia mindent felülír.

Nem véletlen, hogy a fitnesz- és egészségtudatos életmód térnyerésével ma már Európában is tarol. A 100%-os mogyoróvaj hozzáadott cukor nélkül egyre több reformélelmiszer-boltban megtalálható. Mi most egy igazi dőzsölős, cukros, tömény energiabomba receptet hoztunk. Néha ér egy kicsit bűnözni is!

100% Amerika: mogyoróvajas brownie recept

Az amerikai konyha egyik legjobban sikerült süteménye a brownie. A klasszikus csokis brownie-n csavarhatunk egyet, ha elkészítjük ezt a „még amerikaibb” verzióját, amiben a sós, földimogyorós íz tökéletesen ellensúlyozza a csokoládés massza édességét. Az ínyenc faktoron pedig tovább emel, ha tört mogyoróval a tetején sütjük meg.

Ha kedveljük az intenzívebb sós-édes kontrasztot, a tetejére egy csipet Maldon-sópelyhet vagy ennek híján tengeri sót is szórhatunk – ezzel még inkább kiemeljük a mogyoróvaj karakterét.

Mogyoróvajas brownie

Mogyoróvajas brownie / Fotó: Anne DEL SOCORRO, Getty Images

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál mogyoróvaj
  • 3 egész tojás
  • 12 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 22 dkg cukor
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 nagy csipet só
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 nagy marék durvára tört földimogyoró

Elkészítése:

  • A sütőt előmelegítjük 180 C fokra, és egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  • Egy kislábasban a vajat és az étcsokoládét vízgőz fölött (vagy még egyszerűbb mikróban, csak oda ne égjen!) megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  • Kézi mixerrel vagy csak villával a tojásokat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáöntjük az olvadt csokoládés vajat.
  • Ezután beleforgatjuk a lisztet, a kakaóport és a csipet sót, hogy a tészta összeálljon.
  • A masszát a tepsibe simítjuk, majd kanállal a tetejére pöttyözzük a mogyoróvajat. Egy kés hegyével vagy hurkapálcával márványosra húzzuk, hogy a két íz látványosan keveredjen.
  • 15 percig sütjük, majd a tetejére szórjuk a durvára tört földimogyorót.
  • További legfeljebb 10 percet sütjük, amíg a széle megszilárdul, de a közepe még enyhén ragacsos marad.
  • Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletekre vágva kínáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top