Gasztro

A stresszmentes boci teje finomabb?

A tej - élet, erő, egészség. Ez a szlogen mindenki számára ismerős. A kérdés csak az, hogy mennyit is tudunk arról, hogy mi kell egy nagy bögre finom friss tejhez? Elsősorban tej, másodsorban bögre. Ez így igaz, viszont mitől lesz az egyik tej a kedvencünk, a másik pedig közömbös számunkra? Eláruljuk a titkot.

 A tej ízét nagyban meghatározza, hogy a tehenek hogyan vannak tartva. Milyen táplálékot fogyasztanak, mennyire figyelnek oda rájuk, milyen törődést kapnak. A “boldog” tehenek teje ugyanis sokkal ízletesebb, mint “boldogtalan” társaiké.

A stresszmentes boci teje finomabb?

 

Hogyan lehet jól tartani az állatokat – a Bonafarm Csoport megmutatja!

A törődés mellett elsősorban a táplálkozásukra kell hangsúlyt fektetni. A Bonafarm Csoport ezért az állatok számára szánt takarmányt a Csoport állítja elő. Jó gazdaként végigkísérik a földektől a vásárló asztaláig vezető hosszú utat, a növénytermesztésen, takarmánykeverésen, állattenyésztésen és a feldolgozáson keresztül.

A stresszmentes boci teje finomabb?Bonafarm Tej Mester – Bíró András

Bíró András feladata, hogy garantálja az asztalunkra kerülő tej minőségét. Mint a Bonafarm Tej Mestere azt vallja, hogy a finom tejhez, minőségi állattartás is kell. Ebben pedig tényleg igaza van. “Finom tejet csak jól tartott, egészséges tehenek adhatnak. Ezért gondoskodom róluk nap mint nap, amit ők ízletes tejjel hálálnak meg” – így szól Bíró András hitvallása.

Miért fontos a takarmány magas minősége?

A tejelő tehenek szeretik, ha tele van a hasuk. Mivel vízből és takarmányból “csinálják” a tejet, ezért fontos, hogy mi is az, amit esznek.  A tej ízén ugyanis érződik, hogy ha több répát, füvet, kukoricát vagy éppen lucernát eszegetett a boci. Természetesen a megfelelő arányban kevert takarmánytól sokkal ízletesebb a tej. A Bonafarmnál pedig a szarvasmarhák igény szerint kialakított összetételű takarmány-keverékeket kapnak, ami vitaminokat, enzimeket, aminosavakat is tartalmaz. Egy biztos, az innen származó tejnek igazán finom tejíze van!

A bocik szeretnek kényelmesen élni

A tehenek számára a nagy légterű istállóban kialakított, homokkal borított egyedi pihenőboxok jelentik a kényelmet. Patáik védelme érdekében a karámon kívül gumiszőnyeg fedi az állatok terelési útvonalait.  A szakemberek figyelnek a megfelelő hőmérsékletre: a tehenek nem szeretik a meleget, nyáron 140 ventilátor és megannyi locsolófej védi az állatokat a hőségtől. Napi aktív és pihenő időszakukat a telepen dolgozó szakemberek a fény szabályozásával is követik. A telepen tilos a durva bánásmód minden formája, sem kiabálás, sem ütlegelés nem fordulhat elő. Maga a fejés is csak a legszükségesebb ideig tart, ez naponta 3-szor ismétlődik meg, hogy a tehenek megszabadulhassanak a tőgyüket feszítő mennyiségtől.

Nagyüzemi odafigyelés és gondoskodás

Az állatok igényeire való odafigyelés, a jó gazdára jellemző hozzáállás a nagyméretű, gépesített gazdálkodásban is nagyon fontos. A modern technológia az elhivatott szakemberek törődő hozzáállásával ötvözve biztosítja az állatok jólétét, mely a folyamat végén a dobozokba kerülő tej minőségére is hatással van.

Mi pedig nyugodtak lehetünk, hogy a Bonafarm tehenészeti telepén megtermelt tej, mely a Mizo dobozokba kerül, tényleg valódi és finom. Egészséges, tápanyagban gazdag, adalékanyagoktól mentes és nem hígított tej. Nem is lehet ez másként, hiszen a “tej” néven forgalomba hozott élelmiszer kizárólag tejet tartalmazhat, anélkül, hogy ahhoz bármit hozzáadnának. Ennek megfelelően sem vízzel, sem tejporral, semmilyen “E” betűs adalékanyaggal, sem tartósítószerrel nem egészítheti ki egyik feldolgozó üzem sem. Mire a tej a Mizo dobozokban a polcokra kerül, közel nyolcvan különböző tesztet végeznek rajta azért, hogy a tejtermékek valóban kiváló és megbízható minőséget képviselhessenek.

Egészségünkre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top